Network Menu

Agneta minns Siri Eliason

Agneta Nilsson, SWEA Internationals grundare, minns Siri Eliason, en Swea som bl.a. hade stor betydelse under SWEAs första tid.


Kära vänner och Sweor,

Siri Eliason

Siri Eliason
Foto: Kerstin Alm

Söndagen den 15 december lämnade vår kära Siri Eliason livet här, efter en kortare tids sjukdom, då hon blev så väl omhändertagen på Oak View inom University Village, här i Thousand Oaks, där både hon och jag bor.

Saknaden är redan stor för mig, även om jag visste vad utgången skulle bli. Jag har haft en lång tid att tänka på det fina samarbete som Siri och jag alltid haft, alltsedan jag kom som nygift med Gunnar, hösten 1963. Siri och sin man Sven var några av de första svenskar jag lärde känna i Los Angeles och ganska snart “rekryterade” Sven mig att bli medlem i det av honom alldeles nystartede kyrkorådet för S:t Eriks Church i San Pedro där vi delade den norskägda kyrkan med norrmännen. Jag satt sedan kvar i kyrkorådet ända till för några år sedan, det blev 40 intressanta och givande år för min del.

När jag 1978-79 planerade att öppna en organisation för svenskor i Los Angeles området, hade jag turen att få Siri som min mentor och högra hand. Hon var mycket van vid organisationer och jag hade aldrig suttit i någon organisation över huvud taget! Sanningen är den att om inte Siri funnits där i början, så hade aldrig SWEA överlevt mer än ett år!! Jag var i sanning trött på “min” organization efter ett år med styrelsen och talade om för Siri att jag tänkte avgå innan året därpå. Gissa om hon satte mig ner och talade om att “så kan man överhuvudtaget inte bära sig åt … har man satt sig vid rodret på båten fick man minsann lotsa den i hamn.” Resultated blev att jag jobbade aktivt i den härliga SWEA organisationen i 34 år och har aldrig ångrat en dag — men det var helt Siris förtjänst.

I början av SWEA fick jag privilegiet att hålla till på deras företag Scandiline och även den sekreterare jag hade då, fick ett rum på Scaniline, där vi fick tillgång till alla de olika “apparater” vi behövde, för att skriva våra brev, kopiera och även göra vår tidning som då kom ut en gång i månaden. Jag glömmer inte heller att Sven och Siri var så generösa att vi fick låta de 30 000 ex av SWEAbladet som jag hade låtit göra helt på engelska och som skulle distribueras runt i hela världen via SAS inför Olympiaden i Los Angeles 1984, lät oss hållas i deras lokaler, för att inte tala om att de 30 000 ex av SWEAtidningen fick härbergeras på stora pallar hos dem!! För mig var 30 000 exemplar bara en siffra innan jag en dag kom dit för att se om tidningarna hade anlänt. Gissa om jag fick en schock när jag såg hur stor volym 30 000 exemplar tidningar utgjorde!!! Glömmer heller aldrig de duktiga Sweor som satt dag ut och dag in för att sätta adresslappar på alla tidningar och vart de skulle gå i världen. Utan Eliasons och Scandiline hade detta aldrig fungerat, men nu gick det fint och var vårt största PR jippo för denna gång.

agneta_siri-2005

Siri med Agneta när den senare fick Great Swedish Heritage Award for 2005

Siri fanns som ett härligt stöd för mig och oss andra mellan 1979 och 1983, fyra av de viktigaste åren för att SWEA skulle få den stadiga grund den fick. 1983 blev Siris man, Sven, utnämnd till Sveriges honorära generalkonsul i San Francisco, så herrskapet Eliason sålde sina ytterst framgångsrika möbelföretag, Scandiline som framför allt importerade skandianviska möbler, samt Danica, fem snygga möbelaffärer i tre olika stater, med Siri som chef. Sven tillträdde sin nya tjänst i San Francisco i januari 1984 och tyvärr blev den kortvarig, då Sven dog under 1985. Därefter utsåg Sveriges Regering, Siri på egna meriter till att efterträda Sven som honorär generalkonsul vilket hon skötte med den äran fram till 1999. Under alla åren i San Francisco var jag ofta uppe på besök, först hos både Sven och Siri och sedan efter Svens död, bara Siri. I början av deras generalkonsultid i San Francisco hade vi flera gemensamma möten med Sweorna i San Francisco och Los Angeles. Jag kommer framför allt ihåg ett jättefint Natgionaldagsfirande på ett av de vackra stora hotellen i San Francisco. Siri ställde ofta upp för SWEA i San Francisco och jag kommer med glädje ihåg flera mottagningar på själva Nobeldagen den 10 december.

Efter sina år som populär Generalkonsul i San Francisco, sålde hon sitt vackra “palats” och flyttade in i en stor rymlig våning på samma gata. Hon fortsatte att vara mycket aktiv inom många organisationer i San Francisco och vid denna tid blev hon vald till The Board of Regents på California Lutheran University (CLU). Där var hon i nio år, varav tre av dem som President för the Board of Regents for CLU. Hon var en av de aktiva på the Board som såg till att de 60 acre land som nu University Village ligger på, blev sålt och 2007 flyttade Siri tillbaka ner till södra Kalifornien och var den allra första som flyttade in i sin villa på University Village, som vi kallar området. Jag besökte Siri ofta på University Village och insåg att det skulle vara det bästa tänkbara för mig att också flytta hit, och det gjorde jag 7 år senare och har nu bott här i maj i fem år. Vi har haft mycker trevlig ihop här på University Village och jag kommer att sakna henne enormt.

Agneta, Thousand Oaks, lördag den 15 december 2019
Founder and Chairman Emeritus, SWEA International, Inc.

Om några av er vill hedra Siris minne, går det bra att göra det genom att sända pengar till

SWEA International Scholarship funds
SWEA International c/o Katri Olander
P.O.Box 4128
Fort Lauderdale, FL 33338