Network Menu

Vad jag gillar mest med Dubai är…

Vad jag gillar mest med Dubai är…

I samband med SWEAs Världsmöte i Dubai senare i år så bad vi fyra av våra Dubai-Sweor berätta om sin vardag i denna sandiga, men glittriga metropol.

”Vad jag gillar allra mest med Dubai är mångfalden, säger Madeleine Kurtsdotter, som bott i Dubai sedan 2015 med sin make och son i tonåren. ”Det är så otroligt häftigt att bo i ett land med så många olika nationaliteter, och därmed ha vänner från hela världen. På sonens skola är de runt 90 olika nationaliteter från hela världen och det fungerar hur bra som helst.
En fantastisk erfarenhet för barnen.”

Karin Gibson håller med: ”Jag älskar att människor från alla världens hörn bor och arbetar tillsammans på ett självklart sätt. Folk äter det de är vana att äta i sina hemländer och klär sig som de brukar där de kommer ifrån men samlas i Dubais folkvimmel där de bor sida vid sida, promenerar på samma stränder och handlar på samma köpcentra.”

Matilda Bjerlestam med tre yngre barn är av samma uppfattning: ”Mina barn leker med kompisar från hela världen, vilket gör dem öppna och intresserade av olika kulturer och religoner. Jag upplever ofta, t ex i skolan eller i barnens fotbollslag, att vi alla är väldigt intresserade av hur vi firar våra traditioner och högtider. Alla accepterar varandra på ett väldigt värdigt sätt och bjuder in nya vänner att fira varandras högtider.”

Nina Grönlund älskar klimatet här: ”Vinterhalvåret är härligt i Dubai, luftfuktigheten och temperaturen sjunker från sommarens 40-45C till 25-30C, staden vaknar till liv. Solljuset ger oss den energi vi saknar hemma i novembermörkret, tänk om man kunde ta det med sig hem i en liten ask.”

En vanlig uppfattning utanför Dubai är att staden saknar kultur, ett djup, en historia, att allt är ”plastic fantastic”. Håller våra Sweor på plats med om detta? ”Dubai har så mycket mera att erbjuda än bara sol och strand” säger Nina. ”Vi försöker uppleva olika ställen under helgerna, både i staden och utanför stadsvimlet, då här finns mer att se än vad man skulle tro både av natur och kultur. Ett besök på Dubai Museum tar oss tillbaka i tiden och man förstår vilken resa Dubai har gjort. Genom SWEA har det blivit många fina utflykter och besök på olika ställen här. Att Dubai är så mångkulturellt märks bl a på restaurangutbudet. Man kan njuta av god mat från olika delar av världen, antingen på någon av de femstjärniga restaurangerna eller på någon liten ’hål i väggen’-typ av restaurang.”

Matilda håller med om att Dubai är ’fantastic’: ”Kanske till och med lite för fantastiskt ibland. Det är ju en otroligt hög standard på allt, vilket ger en lyxkänsla. Arkitekturen på byggnader kan kännas plastic, att man saknar den mysiga känslan. Men då åker jag till Old Dubai och hänger i gränderna och njuter av att gå in och ut på konstutställningar, titta runt i små butiker och dricka en mint lemonade på Arabic Teahouse i Al Seef nere vid Dubai Creek.”

Madeleines familj passar också på att utforska Dubais alla smultronställen när de är lediga. ”En favorit är att hänga på Kite Beach — ta med picknick, promenera omkring och ha det gott. Jag gillar också att åka till de äldre delarna av Dubai; Satwa för att sy upp kläder, Dubai Creek för att gå omkring i soukerna och Bastakiya/Al Fahidi för att promenera omkring i gränderna. Även om Dubai kanske inte är lika rikt kulturellt som många europeiska storstäder, kan man ändå hitta många teaterföreställningar, shower, muséer och konstutställningar. Sen finns det mycket arabisk kultur och historia, som jag tycker är spännande att utforska.”

Karin intresserar sig också för den arabiska kulturen och historien: ”Bara för att man inte byggde hus som står kvar så att vi kan se dem idag så betyder det ju inte att det inte funnits liv och kultur här tidigare. Arkeologiska utgrävningar visar att det bodde människor här för över hundra tusen år sedan, vilket är intressant eftersom mänskligheten sägs ha lämnat Afrika först för sjuttio tusen år sedan. Kulturerna runt Persiska viken är bland de mest ursprungliga på vår jord.”

”Att vi tog vårt pick och pack och lämnade vår trygghet i Sverige och flyttade till Dubai är det bästa vi gjort i livet”, sager Matilda. ”Vi är så otroligt glada att våra barn får växa upp här. Som familj har vi blivit mycket tightare eftersom vi har mycket mer tid tillsammans nu.”

”Jag älskar nästan varje dag av mitt liv i Dubai och jag är så otroligt glad över att vi tog steget och flyttade hit. Jag vet att dagen kommer när vi måste lämna, men tills dess fortsätter jag att njuta,” avslutar Madeleine.

Nyfiken på hur vardagen är för Madeleine, Karin, Matilda och Nina? Känner de sig otrygga? Kan de röra sig fritt? Eller är det guld och champagne som gäller i den glittriga metropolen Dubai? Läs mer om deras liv i Förenade Arabemiraten i denna tidigare artikel.

Madeleine Kurtsdotter med familj i Dubai Miracle Garden

Madeleine Kurtsdotter med familj i Dubai Miracle Garden

Al Fahidi

Al Fahidi

Matilda Bjerlestams son pa stranden

Matilda Bjerlestams son pa stranden

Nina Grönlund med man pa golfbanan

Nina Grönlund med man pa golfbanan

Karin Gibson i old town

Karin Gibson i old town