Network Menu

Inför VM2019: Att leva i Dubai

Att vara svenska i UAE

Behöver västerländska kvinnor täcka sig i Dubai? Dubai, ligger inte det i Saudi? Är du inte orolig över att bo i Mellanöstern?

Ja, detta är bara ett par av frågorna de flesta av oss fått någon gång från välmenande vänner och familj när vår flytt till Förenade Arabemiraten, eller vårt liv i Dubai kommit på tal. I samband med att SWEAs Världsmöte 2019 är i Dubai så bad vi fyra av våra Dubai-Sweor berätta om sin vardag i denna sandiga, men glittriga metropol.

Hur är det att vara svensk kvinna i Dubai, det är många som undrar om vi bor i Saudi Arabien? Madeleine Kurtsdotter, som bott i Dubai sedan 2015 med make och son i tonåren, berättar: ”Jag känner mig absolut inte hämmad eller fången på något sätt utan väldigt fri och många gånger priviligierad som kvinna. När jag var här och jobbade 2000-2001 var det striktare när det gäller saker som klädkod och censur, men det är något som luckrats upp otroligt mycket. Nu kan man tro att man är i vilken storstad som helst.”

Så är livet i Dubai bara guld och champagne? ”Nej det skulle jag inte säga,” skrattar Matilda Bjerlestam, som har tre yngre barn. ”Vardagen här är precis som vår vardag i Sverige med allt vad det innebär med skola och aktiviteter. Men jag går upp tidigare på morgonen här i Dubai för att fixa snacks och lunchboxar som barnen ska ha med till skolan. Det blir i regel stressiga mornar för att barnen ska komma i tid. Efter lämning åker jag oftast och tränar och sedan direkt till kontoret. Barnen hämtar jag runt 15.00. Sen är det läxor och träningar. Som sagt, samma intensitet med att få ihop vardagspusslet med skola, jobb och fotbollsträningar. Skillnaden är att hemma i Sverige tyckte jag allt var lite jobbigare på vinterhalvåret. Jag tror att det beror på vädret här i Dubai, att jag har så mycket mer energi alla dagar på året. Solen är fantastisk!”

Nina Grönlund har fullt upp med vardagliga bestyr men hinner med en liten guldkant också: ”Dagen börjar med att vår hund Cilla skall rastas, sedan övergår dagen till vanliga sysslor som att tvätta, städa och handla mat. Jag deltar aktivt i många av de fina SWEA-event som ordnas varje vecka. Tillsammans med väninnor har jag studerat arabiska, mycket svårt men intressant. Sedan försöker jag läsa en hel del böcker nu när jag har tid att göra det, att ligga vid poolen efter en simtur och läsa tills man torkat i solen är inte helt fel.”

Gemensamt för våra Sweor är att de aldrig känt sig otrygga i Dubai. ”Jag kan som kvinna gå ut och promenera sent på kvällen i stort sett överallt i Dubai utan att känna mig hotad på något sätt,” sager Madeleine, och Matilda haller med: ”Jag känner mig otroligt trygg, en underbar känsla när man har barn.” ”Jag kan inte påminna mig att jag någonsin känt mig orolig för min eller andras säkerhet i Dubai.” fyller Karin Gibson i.

”Att vi tog vårt pick och pack och lämnade vår trygghet i Sverige och flyttade till Dubai är det bästa vi gjort i livet”, sager Matilda. ”Vi är så otroligt glada att våra barn får växa upp här. Som familj har vi blivit mycket tightare eftersom vi har mycket mer tid tillsammans nu.”

”Jag älskar nästan varje dag av mitt liv i Dubai och jag är så otroligt glad över att vi tog steget och flyttade hit. Jag vet att dagen kommer när vi måste lämna, men tills dess fortsätter jag att njuta,” avslutar Madeleine.

I vår kommer Madeleine, Karin, Matilda och Nina berättar mer om sitt liv i Dubai. Bland annat om vad de gillar bäst om Dubai och om att utforska stadens smultronställen.

Läs mer om SWEAs Världsmöte 2019 i Dubai: vm2019.swea.org.

Karin Gibson i öknen

Karin Gibson i öknen

Madeleine Kurtsdotter med Sweor på båt

Madeleine Kurtsdotter med Sweor på båt

Matilda Bjerlestam med familj

Matilda Bjerlestam med familj