Network Menu

En av oss: Gunilla Possenius

Text: Sofia Solfors, SWEA Milano och Sekreterare i SWEA International
Foto: Privat

SWEA-minne med Gunilla Possenius, Internationell Ordförande 1994–1997

Min intervjuserie av alla f.d. internationella ordförande i SWEA fortsätter med Gunilla Possenius, SWEAs femte Internationella Ordförande, 1994–1997.

Nummer5-Gunilla-Possenius-20090707

Gunilla Possenius, SWEA IO #5, 20090707

Gunilla Possenius, SWEA Internationals första ordförande utanför Nordamerika, säger en sak som träffar mig precis rätt. Att SWEA välkomnar alla, oavsett vem man är och vilka man är bekant med. Det kan låta självklart, men i många både lokala och internationella föreningar är det inte alltid så. SWEA däremot är öppet för alla svensktalande kvinnor över 18 år som bor eller bott utomlands. SWEAs nätverk är det som gör samhörigheten så stor.

”SWEA krymper världen”, fortsätter Gunilla. ”Man kan sitta och snurra på en jordglob och tänka att här känner jag en, här en, osv. Du vet hur det är, man träffas på en Sverigemiddag och står och pratar med en grupp Sweor. Hur känner ni varandra? Jo, vi födde barn samtidigt i Peru. Liknande kopplingar mellan Sweor finns över hela jordklotet, det är SWEA i ett nötskal! SWEA ger en speciell känsla och identitet. Man har träffats kanske tre gånger men det känns som om man känt varandra hela livet. Det är självklart att man ställer upp för andra Sweor – det är bara så SWEA funkar”, säger Gunilla.

Och Gunilla har koll på SWEA. Hon har själv startat tre avdelningar och varit SWEAs Internationella ordförande 1994-1997.

Gunilla föddes i Göteborg, men växte upp i Stockholm. Hon har en jur. kand och har bland annat arbetat inom UNICEF, på Ericsson och på Swedish Match. Som presschef på Ericsson i Stockholm träffade hon sin blivande man på företagsmöte i England. Han var bolagschef för Ericsson i Portugal, vilket senare tog familjen ut i världen. Efter Portugal bodde de i Sydkorea och Litauen. Då det inte fanns SWEA i de länder de bodde, startade Gunilla nya SWEA-avdelningar vid varje flytt — Lissabon 1991, Seoul 1993 och Vilnius 1998.

Gunilla gick med i SWEA 1986. Förutom avdelningarna ovan har hon varit med i SWEA Stockholms styrelse och sedan medlem i det nystartade SWEA Genève 1989. Numera bor hon igen i Portugal (i Alentejo vid spanska gränsen) och har sommarställe i Skåne.

Att flytta runt i världen med Ericsson var smidigt, berättar Gunilla. På den tiden jobbade en dam på personalavdelningen huvudsakligen med dem som var utskickade. Hon följde upp och såg till att allt fungerade för hela familjen. På andra svenska företag fanns ofta inte samma stöd att få. Alla som flyttat utomlands vet ju att vardagen kan erbjuda stora utmaningar till en början och att livet ofta är mer strapatsrikt och svårare att leva i ett främmande land. Nytt språk, nya traditioner, obegriplig administration osv. SWEA var till stor hjälp för dem som flyttade ut och inte hade samma stöd från sin arbetsgivare, vilket ju fortfarande är fallet. I både Seoul och Vilnius behövdes assistans med att handla matvaror innan man lärt sig hur förpackningarna såg ut eller kunde göra sig förstådd på det lokala språket. Finns SWEA är det bara att koppla på startkablarna, menar Gunilla.

Under Gunillas ordförandetid var SWEA Internationals organisation annorlunda. Alla avdelningsordförande satt i styrelsen, som hade ett internationellt styrelsemöte per år (ISM). Regioner fanns och varje region hade en representant i exekutivkommittén som hade beslutsrätt i brådskande ärenden som inte kunde vänta till nästa ISM.

Avdelningarna i regionen samlades också varje höst till regionmöten som endast var rådgivande gentemot styrelsen. Europas regioner hade gemensamt Europamöte: Nord-, Mellan- och Sydeuropa samt Sverige. Nordamerika hade Östra och Västra Nordamerika. Asien var en egen region, precis som nu. På ISM varje år fattades alla beslut. Det var långa möten som ibland kunde vara i två dagar och det var då allt hände. Inför kvällsaktiviteterna fick man ibland, som en Swea sa, välja mellan att borsta håret eller borsta tänderna, skrattar Gunilla.

Med sin bakgrund fokuserade Gunilla som ordförande på att ”strama upp” SWEA som åren innan vuxit så explosionsartat att det under ett år var stopp för nya avdelningar. Handboken omarbetades, Summary of Resolutions ämnesindelades i stället för enbart kronologisk ordning och enhetliga stadgar för avdelningar infördes. Mallar gjordes för motioner till ISM, pressreleaser, avdelningsprotokoll mm liksom lathundrar för copyright-regler och svårstavade ord.

Det största som hände under Gunillas tid som ordförande var tveklöst när SWEA International 1996 fick plantera ett träd i den svenska ”campen” i Panmunjom i Korea, på gränsen mellan Nord och Syd. Terrängen är orörd sen Koreakriget och endast företagsledare hade dittills fått äran att plantera årets träd. ”Att SWEA som den första organisationen fick det var något alldeles unikt”, påpekar Gunilla. SWEAs gran, den lever lyckligtvis fortfarande.

Det bästa med SWEA enligt Gunilla, är nätverket av Sweor från jordens alla hörn. Kvinnor som man kanske aldrig annars skulle ha träffat. Som en Madrid-Swea sa: Att vara SWEA är en hisnande känsla!
När vi avslutar berättar Gunilla en söt historia. En sommar när familjen var i Sverige på besök stod TVn på i vardagsrummet och hennes då 4-årige son rusade ut i köket och ropade, ”Mamma, Mamma, dom säger SWEA-land på TV!” ”Han visste inget om Götaland och Svealand på väderleksrapporten, han kände bara till SWEA-land”, skrattar Gunilla.

ICCB-2003-GP-o-Pres-Adamkus-IMG_0536-2

Gunilla på International Christmas Charity Bazaar (ICCB) i Vilnius, 2003, tillsammans med President Adamkus
Foto: Privat

GunillaPossenius-NinniPetterssonWastberg-MarianneForssblad

På Sommarlunch 2008 i Örestad; från vänster: Gunilla Possenius, Ninni Pettersson Wästberg, Marianne Forssblad, Maud Vännman
Foto: Privat

KA_VIP-024

Under SWEAs 25-årsjubileummiddag; från vänster: Maud Larsson, Gunilla Possenius, Siv Svensson, Ulla Hising
Foto: Kerstin Alm

MB_Visst-har-dom-trevligt

Under SWEAs 25-årsjubileum, Vanja Haley, Louise Enhörning och Gunilla Possenius överraskar Agneta Nilsson
Foto: Marie Barrymore

Panmunjom-19960405-webb

Arbor Day, 5 april 1996, i den svenska campen i Panmunjom i den demilitariserade zonen (DMZ) mellan Nord- och Sydkorea med de svenska officerarna i NNSC (FNs Neutral Nations´ Supervisory Commission) och tre av SWEA Seouls fyra grundare. Från vänster SWEA Seouls skattmästare Nanna Tigerstedt, generalen Mats Marling (tidigare generalkonsul i Toronto och SWEA-vän), SWEA Internationals ordförande Gunilla Possenius och SWEA Seouls ordförande Helena Hellstadius.
Foto: Leif Hellstadius