Network Menu

En av oss: Kerstin Mayberry

Text: Sofia Solfors, SWEA Milano
Foto: Kerstin Alm, Tim Williamson, Privat

SWEA-minne med Kerstin Mayberry, Internationell Ordförande 1990-1993

Min intervjuserie av alla f.d. internationella ordförande i SWEA fortsätter med Kerstin Mayberry, SWEAs fjärde Internationella Ordförande, 1990–1993.

Kerstin kommer ursprungligen från Malmö och tog studenten från Spyken i Lund. Som 18-åring åkte hon till Princeton i USA för att arbeta som au-pair, ”fast det hette ju inte au-pair på den tiden”, skrattar hon. De flesta av hennes väninnor som var lite äventyrliga åkte möjligen till England eller Frankrike som barnflickor, men Kerstins bror hade studerat en termin i USA och fått bo hos en avlägsen släkting och Kerstin ville inte vara sämre såklart. Hon trivdes bra där och så småningom träffade hon sin man före hon fyllt 20! Den 28 juli 1954 gifte de sig.

Kerstin har alltså bott mer än 65 år i Nordamerika. Först på flera ställen i USA, men 1971 bosatte sig familjen utanför Toronto i Kanada. Fast de hann med några ställen på vägen. På slutet av 1950-talet flyttade familjen, som då hade två små barn, till Tokyo och bodde där i tre år. Kerstin minns att flygresan dit tog en vecka och var strapatsrik med en treåring och en liten sexmånaders bebis. Resan gick via New York, Chicago, San Francisco, Honolulu (flygplatsen var då en barack) och ett stopp på ”någon Atoll” innan man kom fram till Tokyo en vecka senare. ”Det var tur att vår dotter inte lärt sig krypa än”, konstaterar hon.

Tiden i Tokyo gav ovärderliga minnen och erfarenheter. ”Vår son blev arg på förskolan om någon anklagade honom för att inte vara japan”, skrattar Kerstin. Hon har hela livet varit föreningsmänniska, säger hon. Scouterna, folkdans, SWEA – hon har alltid sökt sig till föreningsgemenskapen. Under sin tid i Japan var hon med i en förening för utländska kvinnor. Den bildades i samband med den stora jordbävningen 1923 och var en internationell organisation för att samla in pengar till välgörande ändamål, som barnhem och likande verksamheter. Det blev många spännande möten med diplomater, ambassadörer och deras fruar.

När jag ringer Kerstin för vår intervju berättar hon att hon igår var på stipendieutdelning med SWEA Toronto, där tio studenter fick 2000 kanadensiska dollar var för att studera svenska på universitetet. ”Det är verkligen helt fantastiskt, tänk så mycket SWEA gör och har gjort för så många, i alla dessa 40 år!” säger hon. Själv konstaterar jag att det är fantastiskt att nu 85-åriga Kerstin sätter sig ensam i bilen och kör de mer än 10 milen enkel väg från sin bostad in till centrala stan för att närvara vid ett SWEA-event – det är äkta SWEA-anda det! Hon berättar att det blev mer än 4 timmar i bilen totalt med Torontos trafik, men att hon självklart ville närvara vid stipendieutdelningen.

SWEA Toronto, den första SWEA-avdelningen utanför USA, ligger Kerstin varmt om hjärtat. Hon var själv ordförande i Toronto några år under 1980-talet. När Louise Enhörning blev Internationell Ordförande i SWEA International (1988), var Kerstin Vice Ordförande och 1990 blev Kerstin sedan själv Ordförande. Hon har massor av fantastiska minnen från den sin tid som Internationell Ordförande. Hon pratar mycket om samhörigheten inom SWEA, att ha vänner som förstår en utan att man behöver förklara, som alltid förstår vad man menar och som har liknande minnen från Sverige. Storheten med SWEA ligger i just det, en grupp kvinnor med en stark gemenskap som ger den trygghet att luta sig mot man behöver när man kommer ensam till ett nytt land.

Under Kerstins ordförandetid växte SWEA från 1500 till 2000 medlemmar, det var modernt att vara med i SWEA och alla ville vara det, säger hon. ”Vi hann knappt med i svängarna och något år fick vi säga stopp till de som ville starta nya avdelningar bara för att hinna ikapp. Det var före regionernas tid inom SWEA och alla avdelningsordförande satt med i den internationella styrelsen som möttes årligen för ett stort årsmöte. Alla kände alla”, konstaterar hon. ”Det var en underbar gemenskap.”

Ett fint minne är när Kerstin åkte till London för att närvara vid en luciakonsert med svenska och skandinaviska körer i Westminster Abbey, som var en fantastisk upplevelse i den mäktiga kyrkan. SWEA var naturligtvis med bland arrangörerna. Efteråt samlades alla Londonsvenskar och minglade och då fanns Sven Bertil Taube bland gästerna, ”det gjorde min dag,” säger Kerstin.

Ett annat minne är naturligtvis alla julmarknader som SWEA Toronto ordnat och som är bland de största i hela SWEA, om inte den största. Man har tusentals besökare varje år och marknaderna bringar in väldigt stora summor till SWEA Toronto. Besökare köar till de svenska matvarorna, ibland upp till en timme, berättar Kerstin. Hon skrattar, ”tänk dig, för lite knäckebröd och julmust”. Hon blir allvarlig. ”Det är ju mycket tack vare julmarknaden, som vi kan dela ut så stora stipendier. Det är helt underbart att kunna ge tillbaka och sprida den svenska kulturen”, säger Kerstin.

En utmärkelse minns Kerstin särskilt. När hon var Internationell Ordförande gick SWEAs Litteraturstipendium år 1991 till den unge italienaren Massimo Ciaravolo för hans forskningsstudier om Hjalmar Söderberg. Han var mycket tacksam och sa att det skulle innebära att han kunde fortsätta sina studier. Tio år senare fick Kerstin ett brev på posten – med Massimos bok! I förordet tackade han SWEA för möjligheten att kunna arbeta med sin passion. Han hade också skrivit en personlig dedikation i boken till Kerstin. ”Tänk att han kom ihåg mig tio år senare och gjorde sig mödan att posta sin bok”, säger Kerstin. ”Jag är så stolt att ha bidragit till att arbeta med SWEA och för allt SWEA gjort i både det stora och det lilla”, säger hon, ”Massimos stora tacksamhet är ett bevis på det”.

”Häromdagen googlade jag Massimo,” berättar Kerstin. ”Hans passion för Sverige finns kvar och nu är han specialiserad på August Strindberg”.

Kerstin Mayberry (ca. 2016); Foto: Tim Williamson

Kerstin Mayberry (ca. 2016); Foto: Tim Williamson

Kerstin Mayberry (ca. 1991); Foto: Kerstin Alm

Kerstin Mayberry (ca. 1991); Foto: Kerstin Alm

Kerstin Mayberry och Massimo Ciaravolo, som fick SWEAs stipendium 1991

Kerstin Mayberry och Massimo Ciaravolo, som fick SWEAs stipendium 1991

Fem-IOs-Louise-Vanja-Agneta-KerstinM-Gunilla

Fem IOs: Louise Enhörning, Vanja Haley, Agneta Nilsson, Kerstin Mayberry, Gunilla Possenius (1994 under ISM i Fort Lauderdale)