Network Menu

En av oss: Siv Svensson

Text: Sofia Solfors, SWEA Milano och SWEA Internationals Sekreterare
Foto: Privat

SWEA-minne med Siv Svensson, Internationell Ordförande 2005-2006

Min intervjuserie av alla f.d. internationella ordförande i SWEA fortsätter med Siv Svensson, SWEAs åttonde Internationella Ordförande, 2005–2006.

I slutet av 2005 var Siv Svensson vice ordförande i SWEA International och hade precis blivit vald till ordförande, men hade ännu inte hunnit tillträda. Då svepte tsunamin in över Sydostasien och ändrade allt.

Siv föddes i Norrköping och växte upp i Trollhättan. Hon flyttade utomlands första gången då hon kom till Danmark och jobbade på Sterling Airways på Kastrups flygplats i Köpenhamn. Tillbaka i Sverige jobbade hon på Kungsängens flygplats i Norrköping och träffade sin man där. De gifte sig och maken, som jobbade på SAS, fick jobb i Rom 1983. De flyttade dit tillsammans och bodde där i fem år. Yngsta sonen föddes i Rom. Då fanns ännu inte SWEA i Rom, men sedan flyttade familjen vidare till Lissabon och där fick Siv kontakt med Gunilla Possenius, som startade SWEA Lissabon. Det var lättare att flytta till Lissabon än till Rom berättar Siv. Där fanns det en nordisk förening och sen startades ju SWEA. Familjen trivdes väldigt bra under de fem åren i Lissabon.

Man fortsatte att flytta och 1992 kom de tillbaka till Sverige och bodde sedan 3,5 år i Göteborg och i Malmö ytterligare 3,5 år. Sen blev det flytt till London och då gick Siv med i SWEA, som då hette SWEA UK. Hon blev först skattmästare och senare ordförande. Vid ett möte på Mallorca träffade hon Christina Molitéus och man diskuterade möjligheten att byta namn till SWEA London. Så blev det, och Siv minns den stora härliga festen som följde namnbytet i London 2002. Det var sedan på regionmötet i Oslo 2003, som Christina frågade om Siv ville bli vice ordförande, det var ju året för det storslagna 25-årsjubiléet för SWEA. Siv blev vice ordförande i januari 2004 och var naturligtvis en stor del av arbetet med jubiléet. Bland annat hade SWEA Art hade en utställning på Millesgården som Siv invigde, det var med kort varsel hon fick reda på att hon skulle invigningstala och hon gick helt enkelt in på en toalett och fick improvisera fram ett tal. Så kan det gå i SWEA, skrattar Siv.

När Siv tillträdde hade den nya organisationen med de nuvarande sju regionerna precis kommit till. Den gamla organisationen hade blivit trögarbetad då alla 70 ordföranden satt I internationella styrelsen och den behövdes jobbas om. Man började med telefonmöten var 14:e dag med alla regionordföranden. Det behövdes verkligen och det fanns så mycket arbeta att ta tag i. Mycket arbete låg tidigare på ordföranden och behövdes spridas ut.

Att sätta den nya organisationen och få allt att flyta i det nya arbetssättet var ambitionen. Men så hände tsunamin istället. Christina och Siv hördes på telefon redan första natten. Siv berättar att SWEA gjorde ett otroligt arbete, både på plats i Thailand och med ekonomiskt bistånd. Med hjälp av Svenska Kyrkan i Utlandet donerade enskilda Sweor över 450 000 kr till ett barnhem som arbetade med överlevande barn efter tsunamin, som en lokal Swea hittat och som passade bra som donationsobjekt. Man arbetade i nära samarbete med Svenska kyrkan i Bangkok. Många enskilda Sweor ville bidra och skänka pengar och mycket pengar kom som sagt in. Sivs första år som ordförande upptogs till stor del av arbetet med tsunamin, barnhemmet och de ekonomiska frågorna.

Men SWEA växte också under Sivs tid vid rodret. Hon fick möjligheten att inviga både München och Moskva, som självklart kändes fantastiskt. I London sjöng Siv i en kör som sjöng sånger på originalspråk, så på invigningsmiddagen i Moskva deltog Siv i allsången, som var på ryska, vilket självklart blev succé! I München hade man en stor middag, och så knöt vi band, berättar Siv. Då knöts bandet mellan lokala föreningen och SWEA international, en fin tradition istället för att klippa band vid invigningen.

Siv menar att hon lärde sig otroligt mycket genom SWEA-arbetet! Både om sig själv och andra människor.

Hon kan inte nog betona betydelsen av SWEA. SWEA blir familjen och släkten man saknar när man flyttar utomlands. Hon nämner alla dessa möten med andra människor i samma situation som otroligt viktiga. Man får riktiga vänner för livet, inte bara till sig själv utan till hela familjen. SWEA innebär ett sätt att känna sig hemma när man är långt borta. Tack vare SWEA fick barnen sina svenska traditioner. Vänner och hjälp finns alltid få där SWEA finns, menar Siv. Siv och maken har tre söner som flyttat med föräldrarna och ett bonusbarn som också hängt mycket med familjen. Barnen har blivit självständiga och familjen väldigt sammansvetsad av att flytta runt och bo utomlands.

Jag frågar om Sivs bästa SWEA-minne såklart. Siv nämner Sverigemiddagen i Göteborg, då hon såg fram emot att träffa Christina Molitéus. Hon hör någon ropa ”Siv, vänd dig om”, och då kommer Christina i exakt samma kavaj som Siv hade på sig. De kom från varsitt håll, en från New York och den andra från London och båda hade lyckats köpa samma kavaj. En i beige klänning och en hade beige byxor till, men bägge hade valt pärlhalsband. Hon skrattar. En annan gång när de skulle inviga en av hästarna från 25-årsjubiléet som skulle lämnas över till Astrid Lindgrens barnsjukhus, kom de båda med röd kavaj och svarta byxor.

Hon minns med värme alla roliga SWEA-möten: i Budapest, New Orleans, Tokyo (där Siv lyckades gå vilse i tunnelbanan och kom en timme försent till middagen på svenska ambassaden) och Amsterdam. Som alltid lika kul att träffa alla Sweor och dela erfarenheter.

Nuförtiden sysslar Siv mest med biodling och sin trädgård i Bohuslän där hon bosatt sig. Hon bor mitt ute i skogen och är väldigt aktiv, håller igång med sina intressen. Hjärtat finns kvar på alla ställen där de bott, kanske mest i Rom, säger hon, som ju var första platsen familjen bodde på. Och hjärtat finns kvar i SWEA, såklart!

Klicka på en av bilderna för att då bläddra genom galleriet.

Sammanträffande eller planering eller … ?

Christina Moliteus och Siv Svensson

Christina Moliteus och Siv Svensson träffas på Sverigemiddagen i Göteborg

Siv Svensson och Christina Moliteus

Siv Svensson och Christina Moliteus när de skulle inviga en av hästarna från 25-årsjubiléet