Network Menu

En av oss: Suzanne Southard

Text: Sofia Solfors, SWEA Milano och Sekreterare i SWEA International
Foto: Privat, Anna Gustafson Bril, Jim Flynn

SWEA-minnen med Suzanne Southard, SWEAs nya internationella ordförande från 2020

Sofias artikelserie ”En av oss” fortsätter med Suzanne Southard, SWEAs tolfte Internationella Ordförande, som tillträder 1 januari 2020.

Från den första januari 2020 har SWEA International en ny ordförande, Suzanne Southard från SWEA Arizona. Suzanne är en mycket välmeriterad SWEA som under de senaste 24 åren haft de flesta jobb man kan ha i en SWEA-styrelse. Hon har varit med och arrangerat världsmötet i Arizona och de senaste 2 åren suttit med i SWEA Internationals styrelse som regionordförande för regionen Västra Amerika (VAME). Som om det inte var nog har hon under många år dessutom arrangerat lokala avdelningens kräftskiva samt årsmötet i sitt hem i Dallas, Texas. Sedan år 2010 är hon ansvarig för SWEAs julmarknad i Phoenix och efter vårt samtal ska hon laga 5 kg rödbetssallad till julmarknaden!

Bort från Malmö

Suzanne växte upp i Malmö på 60- och 70-talen. “Hela tonårstiden längtade jag bara bort från Malmö”, säger Suzanne. ”Jag var utbytesstudent i Los Angeles 77-78 och har fortfarande kontakt med den trevliga familjen som jag bodde hos då. Jag var också au pair i Sydney 80-81 i ett halvår. Det var en fantastisk stad och en härlig tid! När jag kom hem från Sydney ville jag inte plugga i Lund som alla mina gymnasiekompisar gjorde, jag ville längre bort och till en större stad, därför blev det Stockholm. Efter 10 år i Stockholm ville jag se något annat, så när min pappa (som arbetat som läkare i USA i många år) kunde ordna ett grönt kort, begav jag mig till USA 1991”.

IKEA

Suzanne hade studerat företagsekonomi och engelska under åren i Stockholm. Men också arbetat på bank och på IKEA. Det blev därför naturligt att hon sökte arbete på just IKEA när hon flyttade till Pittsburgh i USA, där Suzanne sedan arbetade som kundservicechef i 4 år. ”Jag älskar IKEA och kulturen där, det är en enormt härlig arbetsplats” säger Suzanne. Hon beskriver arbetet på kundservice som utmanande ”amerikaner har inga skrupler som vi svenskar har, de kan komma med en 10 år gammal pinnstol som kostat 5 dollar och klaga utan att skämmas, skrattar hon, jag älskar utmaningen att vända kunder från arga till nöjda”.

Engagemanget i SWEA börjar

Det var i Pittsburgh hon träffade sin man, Rich, som arbetar som barnröntgenläkare. När barnen (Erik, Axel och Liv) kom slutade Suzanne arbeta då Rich arbetade och hade jour nästan jämnt. Suzanne engagerade sig istället i föräldraföreningen på skolan och i SWEA! Suzanne gick först med i SWEA i Dallas 1995, på den tiden var det där SVEA med enkel-v. Suzanne hade hört om de svenska kvinnorna och var nyfiken på deras förening, men visste inte hur hon skulle få kontakt med dem. När en svensk kammarorkester spelade på Moderna Muséet i Dallas gick Suzanne dit med sin man och letade målmedvetet efter blonda kvinnor i publiken. Hon hittade dem såklart och fick på så vis telefonnumret till ordföranden. Snabbt engagerade sig Suzanne sedan i styrelsen och började arrangerade de månatliga luncherna. År 1999 blev hon sedan ordförande i Dallas. Suzanne var engagerad i att Dallas skulle gå med i SWEA international och försökte få medlemmarna med på tåget genom en omröstning. I juni 2000 hade man lyckats få med sig alla och Agneta Nilsson kom och invigde den nya avdelningen och välkomnade Dallas som en del av SWEA International.

Till Arizona

Att de till slut hamnade i Arizona 2008 passade Suzanne perfekt, då både SWEA och IKEA fanns där. Hon är mycket passionerad för de båda, det går inte att missta. Suzanne gick med i SWEA direkt när hon kom till Arizona och 2009 blev hon invald i styrelsen, först som vice ordförande och sedan som ordförande. Hon var med och ordnade världsmötet i Arizona 2015 som var en enorm erfarenhet. ”Vi arbetade hårt och hade väldigt roligt tillsammans, jag är oerhört stolt över att vi fick ihop det och den erfarenheten är absolut mitt bästa SWEA-minne, även om det finns många”, säger hon.

Sedan 2017 är Suzanne tillbaka på IKEAs kundservice avdelning på deltid och tycker det är toppen att vara tillbaka efter alla år! Hon är tacksam för förstående chefer som är flexibla vad gäller hennes SWEA-uppdrag!

SWEAs betydelse och rollen som Internationell Ordförande

När jag frågar vad SWEA har betytt för Suzanne svarar hon snabbt. ”Det har betytt allt! Mitt liv i USA hade inte alls blivit detsamma, säger hon krasst, det hade blivit så mycket fattigare och tråkigare utan SWEA. Mina bästa vänner har jag fått via SWEA. De svenska väninnorna förstår en bättre, på djupet, man har samma grundvärderingar och förstår varandra på ett annat sätt. Vi är ett gäng som umgås och gör mycket roligt ihop; vi reser, har tjejmiddagar, springer lopp, de är så viktiga för mig”.

SWEA har genom åren gett Suzanne så mycket att hon ville ge tillbaka. Det var en av anledningarna till att hon ville söka jobbet som Internationell ordförande. ”Jag är stolt och glad över förtroendet jag fått och ska jobba hårt och engagerat för att SWEA ska fortsätta att vara den fantastiska organisation det är”, säger hon.

”Min viktigaste uppgift som internationell ordförande blir att stödja och inspirera SWEAs regionordförande, avdelningsordförande och alla medlemmar, så att de kan fortsätta arbeta och nätverka för våra syften. Jag tror mycket på att lyfta fram SWEA Professional i alla regioner och på så vis attrahera yngre Sweor. Det är min övertygelse att en tydlig och öppen dialog är nödvändig i alla led och att vi alltid kan bli bättre på att lyssna på varandra”, säger Suzanne.

Hon har sprungit långdistans sedan tonåren och tränar just nu inför sitt 19:e maratonlopp! Hon älskar äventyr och att prova nya saker och utmaningen att bli SWEAs nästa ordförande ser hon fram emot med glädje.

Grattis till nya jobbet Suzanne!

southard-vm2015-DSC4323

Suzanne delar ut tackpresenter under VM2015 i Scottsdale, Arizona; Foto: Jim Flynn

southard-ikea-2kol

Suzanne på jobbet på IKEA

southard-linne

Suzanne i SWEA Arizonas fina linne

southard-vm2015-DSC3965

Suzanne håller tal under VM2015 i Arizona; Foto: Jim Flynn

southard-vm2015-IMG_6364

Suzanne med två andra Arizona Sweor i samband med VM2015; Foto: Anna Gustafson Bril