Network Menu

SWEA Art Fotoworkshop

Text: Margareta Nilson SWEA Köln/Bonn, Margareta Svensson, SWEA Holland

Väderprognosen hade förutsagt regn, men solen tittade fram mellan molnen när nio Sweor från Köln/Bonn, Holland och Belgien träffades för en SWEA Art fotoworkshop i Aachen.

Fast paraplyerna kom fram ändå för att skugga objektivet i motljus eller för att reflektera ljuset och på så sätt undvika skarpa skuggor, t.ex. i ansiktet. Amsterdam-baserade fotografen Margareta Svensson gav oss detta och många andra tips för att fotografera bättre. Hennes tre viktigaste regler: gå närmre, ta dig tid och glöm inte att kolla bakgrunden.

Tanken bakom workshopen var att vi idag fotograferar mer än någonsin, en del med kamera men de flesta med telefonen. Men vad fotograferar vi egentligen? Och varför? För vem? Vad använder vi våra foton till? Hur sparar vi dem?

Workshopen inleddes med att diskutera dessa frågor. Några deltagare fotograferar mest för familjen, andra för att dela på sociala medier. Eftersom det var en SWEA Art-workshop är flera konstnärligt aktiva och fotograferar för att få inspiration till sina konstverk. Fotografier är också minnen från resor eller speciella händelser och högtider.

Vad gör vi då med alla foton? En del sparar nästan inga foton alls eller låter dem ligga i ett cloud, några har mer eller mindre sofistikerade arkiveringssystem i datorn. Vi fick veta att om man vill spara sina foton digitalt är det bäst att göra det på en extern hårddisk.
Nya dataskyddsbestämmelser har betydelse för hur man får fotografera och vad man får lägga ut i sociala medier. När får man fotografera andra personer? Hur kan man veta vad som är tillåtet på sociala medier? Det finns regler som måste beaktas men det finns också en viss etikett som kan vara bra att respektera.

Sedan var det dags för en promenad i charmiga Aachen. Staden ligger precis där Holland, Belgien och Tyskland möts och grundades redan av romarna. På 700-talet slog sig Karl den store ner i Aachen och regerade härifrån sitt rike som täckte nästan hela Västeuropa.
Det gotiska rådhuset är byggt på grunderna av Karls palats och blev det första motivet för SWEA-fotograferna. Vi fick tips om hur vi kunde utnyttja ljus och skuggor och om intressanta vinklar. Vi klättrade upp på bänkar och gick ner på knä. Och blev inte minst själva modeller och motiv för de andras klickande kameror. Ett besök i den medeltida Domkyrkan med sin intressanta åttkantiga arkitektur och glittrade mosaiker avslutade rundvandringen i Aachen.

Summeringen av workshopen var att det inte finns rätt eller fel på vad man fotograferar och varför man fotograferar. Däremot kan alla lära sig att fotografera bättre om man tänker efter före, är uppmärksam på spelet mellan förgrund och bakgrund, tar hänsyn till ljuset och går närmre, närmre, närmre….

Mer på SWEA Arts webbplats: art.swea.org/2019/fotoworkshop-i-aachen-september-2019/

fotoworkshop2019-ag

Foto: Andrea Ginsberg

fotoworkshop2019-bh

Foto: Barbro Hilwig

fotoworkshop2019-eo

Foto: Elisabeth Ohlsson


fotoworkshop2019-cm Foto: Christina Måneskiöld[/caption
fotoworkshop2019-ms

Foto: Margareta Svensson