Network Menu

Agneta minns Eva von Usslar

Eva von Usslar augusti 1939 – oktober 2019

Kära Sweor,

Det är med sorg i hjärtat som jag tog del av den tråkiga nyheten, att vår kära Eva von Usslar har lämnat oss.

Många är vi som har upplevt hur Eva kämpat de senaste åren och haft den enastående kraften och viljan att nästan aldrig missa ett SWEA-möte i Stockholm. Tidigare var hon med så ofta hon kunde på region- och världsmöten, och det var alltid lika roligt att se hennes glada uppenbarelse! Jag träffade henne ganska ofta, trots att vi bor i skilda världsdelar och det gjorde mig oändligt glad att få umgås med henne under de fint arrangerade SWEA 40-årsdagarna som SWEA Stockholm och SWEA International anordnade för oss Sweor i augusti förra året.

Eva får mig att minnas den roliga tid vi hade när vi först började med SWEA i Los Angeles 1979. Eva arbetade då på det svenska konsulatet i Los Angeles som vice konsul, med framför allt presskontakter. Den sysslan skötte hon med den äran och det är mycket på grund av Evas kunnande, kontakter och entusiasm för SWEA som vi fick så mycket fin PR I början av vår existens.

Eva bodde i ett mycket trevligt boende i Marina del Rey där hon hade möjlighet att använda sig av ställets trevliga “samkväms-rum”. Det var mycket ofta som vi hade glädjen att ha SWEA- möten där, och vi behövde knappast betala något alls för hyran av det trevliga rummet, vilket betydde mycket i början av vår tillvaro. Det var också tack vare Eva som jag fick min första kungamedalj, bara två år efter att vi startat SWEA i Los Angeles.

Eva var också en ivrig initiativtagare till att vi skulle starta ytterligare en avdelning i Orange County, endast en timma söder om Los Angeles. Där hade hon en god vän som hette Gigi Lewerth och som hon tyckte skulle passa perfekt att sköta vår “första dotter” som blev verklighet just efter att vi hade haft SWEA LA i 9 månader!

Eva satt i vår styrelse i fyra år och skötte alltid Press och PR med stor skicklighet. Så småningom var det dock dags för Eva att flytta vidare inom UD och jag tror att det blev Venezuela för hennes del. Vi tappade kontakten litegrann, men när hon så småningom flyttade tillbaka till Sverige, blev hon åter en aktiv och ivrig SWEA. Det kändes så roligt för mig att få tillbaka den fina kontakten med Eva.

1999 startade jag de populära Sverigeresorna, sommarresor till min favoritdel av Sverige, Österlen i Skåne. Eva var genast med på noterna och sedan dess har vi haft glädjen att få ha henne med på de allra flesta resorna. Hon anordnade även en jättetrevlig Sverigeresa för oss tillsammans med Åsa Bujon (SWEA Stockholm, som målade en av våra fina SWEA-hästar). Den gången gick resan till vackra Hälsingland.
Vi är många som saknar Eva och jag är glad för hennes skull att hon nu har fått komma i frid och inte behöva lida.

Agneta Nilsson
Los Angeles, 11 oktober 2019

Läs 17-frågor intervjun med Eva från April 2010: https://arkiv.swea.org/2010/17-fragor-eva-von-usslar/

Eva-Von-Usslar

Eva von Usslar

KA_Eva-von-Usslar-guidar

Eva von Usslar guidar
Foto: Kerstin Alm

Monica-Ljung--Gunilla-Ramell--Eva-von-Usslar

Monica Ljung, Gunilla Ramell, och Eva von Usslar under en Sverigeresa