Network Menu

Avdelning i fokus: SWEA SAC

Till överblickssidan för Avdelning i fokus >>>


Utökning i SWEA-familjen: SWEA SAC (Sydney, Adelaide, Canberra)

Text: Mi Karlsson Bergkvist, SWEA Mellanöstern
Foto: Privat; Helén Wannheden, SWEA SAC

Det är inte varje dag som SWEA får en ny avdelning, men på VM-mötet i Dubai i november kungjordes att SWEA fått ett välkommet tillskott: SWEA SAC, som står för Sydney, Adelaide och Canberra. Den 27:e oktober instiftades avdelningen och fungerar med en interimstyrelse fram till årsmötet i mitten av februari.

Lokala svenska grupper

Alla tre städerna hade lokala svenska grupper redan innan SWEA SAC startades.

Sydney
SIS, Svenskor i Sydney, har funnits i över 60 år, berättar Katarina Bjelkow Rössel som bor i Sydney sedan 2016 och är ordförande i SWEA SAC.

Adelaide
I Adelaide har vi Svenska klubben South Australia, säger Helén Wannheden som är koordinator i Adelaide, kommunikationsansvarig för SAC, och har bott över 20 år på olika håll i Australien. Svenska klubben i South Australias ordförande Åsa Johansson anmälde sig genast till SWEA och vi har redan ett bra samarbete med dem.

Canberra
Scandinavian Australian Association är vår svenska motsvarighet i Canberra, berättar Katarina Prime Linmarker. Katarina har bott i staden i 18 år och jobbar på ambassaden som kultur- och kommunikationsansvarig. Hon har varit medlem i SWEA Melbourne sedan starten och är nu SACs koordinator i Canberra. Hon har också varit vice-ordförande i Scandinavian Australia Association och delansvarig för de svenska bokgrupperna i Canberra. Dessa tre svenska/nordiska grupper hade väl fungerande och mycket uppskattade verksamheter. SAC och dessa organisationer kan nu samarbeta och komplettera varandra.

Varför skapa en SWEA-avdelning?

Helén menar att det som kanske saknades i de redan befintliga grupperna var det nätverk som SWEA erbjuder.

“Plus all annan bonus man får genom SWEA som till exempel rumsuthyrning, hjälp och stöd för hemvändande om eller när man flyttar tillbaka till Sverige. Det är aspekter man kanske inte alltid tänker på i sitt utlandsliv, särskilt inte när man är ung och frisk.”

Helén berättar om bakgrunden till SWEA SAC och att tanken på en egen SWEA-avdelning funnits i många år. Några av förkämparna har varit Monika Crennan och Marianne Eckerström-Fancelli, båda Sydneybor sedan lång tid tillbaka. Det var Marianne, SWEA-medlem i nästan 40 år och grundare av Svenska skolan i Sydney 1978 (och dessutom syssling till Agneta Nilsson) som kom upp med idén om triumviratet Sydney, Adelaide och Canberra. “Monika Crennan har länge varit särskilt intresserad av SWEA Professionals verksamhet”, berättar Helén. Hon ville gärna starta en grupp med stöd, karriärtips, nätverksmöjligheter och personlig utveckling för kvinnor i yrkeslivet. Kanske var det också detta som gjorde att Monika slutligen tog steget och skrev till SWEA International och bad att få starta en SWEA-avdelning.

Både Monika och Marianne sitter med i styrelsen. Monika är vice ordförande och Marianne ansvarar för externa relationer. Helén, Katarina Bjelkow Rössel och Katarina Prime Linmarker, brinner alla tre starkt för SWEA och de nya möjligheter som avdelningen erbjuder. Katarina, koordinator i Canberra, säger att de kommer att samla svenskor och svensktalande kvinnor och locka dem till att bli medlemmar i SWEA SAC. De flesta svenskor som bor i Canberra har en bred utbildning och stor kompetens, som hon menar kommer att ge en mycket bra grund för föreningen och dess verksamhet.

Lokala evenemang

De tre städerna har redan haft flera evenemang som lockat medlemmar och många nya har tecknat medlemskap när de kommit dit.

“I Adelaide hade vi vårt första informationsmingel den 8:e december“, säger Helén. “Det var en adventsfika med svalkande drycker som verkligen behövdes när eftermiddagstemperaturen närmade sig 37 grader. Det var ett lyckat evenemang som var mycket uppskattat.“

Katarina i Sydney berättar att de hade ett event den första advent. Det var på butiken Bag-all som ägs av svenska Jenny Grimsgård. Jenny berättade om företaget som började producera en återanvändningsbar presentpåse i tyg. Sweorna fick sedan glögg och pepparkakor för att starta julstämningen, och detta fortsatte på lucia. Där samarbetade SWEA med Fika Swedish Kitchen som ordnade luciatåg, och några andra svenska företag som hade en julmarknad.

“I Canberra finns sedan många år tre bokgrupper där svenska kvinnor träffas en gång i månaden för att läsa svenska böcker“, berättar Katarina i Canberra. “I början av februari kommer dessa tre att ha en bokbytarkväll. Katarina (Bjelkow Rössel) kommer att åka från Sydney för att tillsammans med mig ta tillfället i akt att presentera SWEA och berätta om förmånerna att vara medlem.“

Gemensamma SAC-träffar

Den 13:e februari är det dags för årsmöte i SAC. Evenemanget kommer att hållas i Sydney och en god middag och spännande föreläsare utlovas.

En viktig milstolpe är givetvis SWEA SACs invigning den 28 mars i Canberra. Ambassadörsparet Henrik och Alexandra Cederin bjuder in till residenset för en rundvandring och samtal om deras arbete på ambassaden. Förtäring med svensk touch och kulturella sevärdheter planeras också för alla som kommer.

Reaktioner från lokala svenskor

Katarina i Sydney, Helén i Adelaide och Katarina i Canberra säger att de har mött ett mycket positivt gensvar för SWEA från svenskarna i sina respektive städer.

“Medlemmarna förstår att satelliterna och avdelningen som helhet blir det medlemmarna själva gör den till“, säger Helén. “Det är definitivt en nytändning vi känner och ser bland Adelaides svenskor, och det är jätteroligt.“

I början av februari är avdelingen redan uppe i 75 medlemmar. SWEA SAC växer ständigt och med den entusiasm och enorma energi som dessa tre front-Sweor visar, så kommer antalet att växa med vindens hastighet.

Välkommen till SWEA-familjen SWEA Sydney, Adelaide, Canberra!

ADELAIDE-Adventsmingel-20191208-2

Adventsmingel / informationsträff i Adelaide, 8 december 2019

SYDNEY-Lucia-Julmarknad-20191213

Manly Lucia- /Julmarknad i Sydney, 13 dec 2019

SYDNEY-Adventsmingel-Paddington20191201- 2

Sydneys första advent mingel, 1 dec 2019

Adelaide-Idetraff

Idéträff i Adelaide

Canberra-infomote1

Informationsmöte i Canberra

Canberra-infomote2

Informationsmöte i Canberra