Network Menu

En av oss: Christina Hallmert

Text: Sofia Solfors, SWEA Milano och Sekreterare i SWEA International
Foto: Privat

SWEA-minnen med Christina Hallmert, SWEAs internationella ordförande, 2016-2019

Sofias artikelserie ”En av oss” av alla f.d. internationella ordförande i SWEA fortsätter med Christina Hallmert, SWEAs elfte Internationella Ordförande, 2016-2019.

Christina HallmertChristina Hallmert blev nummer elva i raden av SWEA Internationals ordförande när hon tillträdde den 1 januari 2016. ”Jag kände ett stort ansvar och var förstås lite nervös inför mitt uppdrag”, erkänner Christina, ”men jag visste inte då att det skulle passa mig som hand i handske. Det har varit en fantastisk tid och enormt roligt, men jag har nog aldrig arbetat så mycket i hela mitt liv,” skrattar hon. Trots det ångrar Christina inte en sekund att hon ställde upp i valet till internationell ordförande.

Christina-datorerKvällar, helger och semestrar har ofta fått ge vika åt SWEA och med dagens digitala kommunikation har Christina levt uppkopplad i princip dag och natt. ”Tack och lov att min man, som är advokat, också jobbar dygnet runt, säger hon, ”annars vet jag inte riktigt hur det hade gått. Vi har ofta suttit sida vid sida med våra laptops i knät och jobbat några timmar på helgerna”.

Varma sommarkvällar har hon suttit på terrassen i Rom dagar i sträck och gjort listor med tankar och idéer i sin stora anteckningsbok. ”Jag är en mästare på att skriva listor”, fnittrar Christina. ”Nästan lika bra som min mamma”. Hon har haft en tydlig planering och struktur för sitt arbete. Utan tvekan har hon tagit rollen på största allvar och visat ansvar för SWEAs framtid. Allt med en klar och tydlig vision om att förvalta våra syften och viktiga arv, samtidigt som SWEA måste vara en modern organisation, relevant i sin samtid.

”Jag är stolt över att vi tagit stora kliv framåt med SWEA under mina fyra år. Introduktionen av den nya grafiska profilen skapade heta känslor ett tag,” konstaterar hon, ”men jag är trots allt mycket nöjd med resultatet. Vi ville skapa en tydligare profil för SWEA, och i en tid med stort kommunikationsbrus behövde vi renodla vår kommunikation för att enklare nå ut utanför våra egna led. På så vis fick SWEA moderna verktyg för att möta den digitala globaliseringen”.

Om flytten till Italien

Christina är född och uppvuxen i Stockholm och där träffade hon också sin italienska man 1990. ”Då var det kört”, skojar hon. ”Där började ett äventyr som jag aldrig hade kunnat drömma om”.

Christina med familjen”Tack vare min man, Fulvio, har jag fått en unik ingång till det italienska samhället och fått uppleva Italien när det är som bäst”, menar hon. ”Italienarna är bildade, påhittiga och har en härlig syn på livet”, säger hon. ”Konsten och kulturen i landet är oslagbar och människorna är varma och engagerade.”

Flytten till Italien gick 1993 och SWEA Rom kom ganska tidigt in i bilden. Men det var först 2009 som Christina blev aktiv medlem i SWEA. ”Jag tror att det fortfarande finns en del att göra vad gäller mottagandet och omhändertagandet av nya medlemmar”, säger hon allvarligt, ”det är något vi hela tiden måste komma ihåg och tänka på, att det inte alltid syns att man är ny och känner sig utanför. Många känner varandra sedan länge, men absolut inte alla.”

Parallellt med SWEA har Christina hela tiden yrkesarbetat och haft andra ideella uppdrag, men det är familjen som hon beskriver som sin största framgång. ”Våra två söner Filippo och Federico är två fantastiska unga män och jag är så stolt över hur vår familj har utvecklats”, säger hon.

SWEA-minnen

vm2013-region-mema

Region MEMAs styrelse på VM2013 i Bologna

Vi pratar minnen och Christina minns hur hon helt oförberedd fick hålla region MEMAs årsmöte vid Världsmötet i Bologna 2013. ”Jag hade kört upp från Rom och precis parkerat bilen utanför hotellet när Margaret Sikkens Ahlquist, dåvarande internationell ordförande, kom emot mig med raka steg och sa att Ann (Winstanley, då regionordförande i MEMA, red. anm.) blivit sjuk och jag måste hålla i årsmötet. ”SWEA är möjligheter och utmaningar”, säger Christina, ”jag fick chansen att visa vad jag går för och det gav mersmak helt enkelt”.

När jag frågar vad som varit allra bäst under åren som ordförande, tvekar hon inte ett ögonblick. ”Jag har fått skriva så många texter och utveckla mitt svenska språk, det har varit en fantastisk gåva. Ända sedan jag var liten har jag älskat att skriva, men efter många år utomlands blev tillfällena färre och färre, något som påverkade ordförrådet. Nu när jag har fått språket tillbaks ska vi inte skiljas åt igen”, blinkar Christina hemlighetsfullt.

SWEA kommer alltid ligga henne varmt om hjärtat, men samtidigt erkänner hon att det känts skönt att kliva av ordförandestolen nu. ”Som tidigare internationell ordförande känner man nog ett ansvar för SWEA livet ut”, avslutar Christina. ”Jag är tacksam för fyraårsregeln och ser fram emot att finnas med i bakgrunden framöver”.