Network Menu

En av oss: Eva Kars

Eva Kars, SWEAs nya vice-IO sedan 1/1 2020

Text: Sofia Solfors, SWEA Milano, Sekreterare SWEA International

Evas barndom var inte den allra vanligaste. Hon beskriver sig själv som ett barn som flyttat runt överallt. Hon föddes i Eritrea, dit hennes två äventyrliga svenska föräldrar flyttat bara veckor efter att pappan friat till hennes mamma. Två veckor efter att han friat satt de i ett enmotorigt plan på väg till Addis Abeba. Eva bodde i Afrika i fem år.

Väl hemma i Sverige igen fortsatte familjen att flytta runt i Sverige och Eva fick konstant byta skola. ”Det var jobbigt att ständigt vara den nya eleven i skolan, men det hade sina fördelar också”, menar Eva. ”När man är ny och inte känner någon eller vilka regler som gäller måste man helt enkelt vara sig själv”, säger hon. ”Det har gjort mig självständig och trygg i mig själv”.

Vägen till eget företag

Hon tog studenten i Örebro och flyttade sedan till Stockholm och läste teater och musikvetenskap. Hon jobbade sen i teatervärlden i många år som bland annat sufflös och kostymör. Därefter började hon studera klassisk arkeologi, som sedan blev nordeuropeisk arkeologi. Hon fick en tjänst på Riksantikvarieämbetet och arbetade samtidigt på en doktorsavhandling.

Vid en kongress i Frankrike träffade hon en holländsk geolog och fyra år senare flyttade hon till honom i Holland. ”Det var en chock, ingen visste vem jag var och jag var utan identitet och sammanhang. Vi fick en son och på min lediga tid anlade jag en rosenträdgård med 50 olika sorters doftrosor. Det här ledde till att jag gick med i nederländska rosensällskapet, jag är fantastisk på att beskära rosor” skrattar hon. ”Men, jag ville arbeta! Ingen ville ha en svensk arkeolog som inte var så bra på holländska. I Sverige har vi mycket berg, men i Holland är det bara sand och lera. Då kom jag på idén att starta ett företag med min specialitet, stenar, bestämde stenar och skrev rapporter till andra arkeologiska företag. Via det arbetet kom jag in på motsvarande Riksantikvarieämbetet i Nederländerna, dels som koordinator i europeiska projekt dels som stenspecialist.”

Detta i sin tur ledde till att hon fick ett nytt jobb på ett arkeologiskt företag. Där byggde hon upp en specialistavdelning. Då hon och ledningen hade olika uppfattningar om företagets inriktning valde Eva att starta eget. Hon berättar att det varit tuffa och arbetsamma år, men nu, 11 år senare med 10 anställda, går det utmärkt. Företaget erbjuder helt andra tjänster än andra arkeologiska företag. Man borrar djupt och analyserar noga det man hittar. Man kan ge svar på när och var människor har bott och hur de har levt. Där Eva ibland tyckte teatervärlden var ytlig och den akademiska världen ibland lite väl tung, hon ville helst vara någonstans mitt emellan, säger hon.

SWEA då?

“SWEA då?” undrar jag. För Eva kom SWEA in sent i livet, hon såg inte behovet först. Några från svenska skolan som umgicks var med i SWEA och ville att hon skulle gå med. ”Passivt medlemskap är inget för mig”, säger Eva, ”jag sa att jag följer väl med, men då vill jag vara med i styrelsen”. Hon blev först kassör och sedan gick hon vidare och blev ordförande i 4 år.

För nästan tre år sedan blev Eva diagnostiserad med bröstcancer och hon har fortsatt arbeta under hela behandlingen. ”Jag går till ett fantastiskt sjukhus och har lärt mig så mycket”, säger hon. ”SWEA har hjälpt mig under den här tiden, det är roligt och nödvändigt att tänka på något annat”.

Från regionordförande i VEMA till vice ordförande i SWEA International

Eva sökte och tillträdde som regionordförande för VEMA (västra Europa) precis efter avslutad behandling 2018. Hon menar att SWEA är ett fantastiskt nätverk, unikt i sitt slag, troligtvis det enda landet som har en sådan organisation. Eva fortsåtter, ”det ska vi vara stolta över! Att vi kan träffas och ha så kul, samtidigt som det finns högre syften med bland annat våra donationer och stipendier, adderar en extra dimension och gör SWEA speciellt i dubbel bemärkelse. När vi flyttat ut blir vi lite annorlunda, vi är inte riktigt hemma någonstans – i den gemenskapen hittar vi Sweor som alla haft liknande upplevelser. I Sverige kallas jag holländskan och i Nederländerna svenskan.”

Som nytillträdd vice ordförande i SWEA International vill Eva bidra med sin analytiska förmåga och att lyssna på medlemmarna. ”Jag gillar att ta tag i saker och hitta lösningar”, säger hon. ”Vi gör väldigt bra grejer och vi ska vara otroligt stolta över det. Vi är fantastiska, men vi måste påminna oss vad SWEA är, en frivillig organisation där vi träffas och har det bra tillsammans. Vi ska ta SWEA för vad det är”, avslutar hon.

Läs mer om Eva i SWEA Hollands intervjuserie Nya Impulser i denna artikel från 2016: holland.swea.org/2016/nya-impulser-eva-kars-berattar/

eva-kars

Eva Kars, SWEA Internationals nya viceordförande

Eva-Kars-EARTH

Eva närvaror under en arkeologisk undersökning
Foto: Margareta Svensson

Eva-40ars-ballonger

Eva hjälper fira start på SWEAs 40-årsjubileum under IÅM i Bangkok, April 2019

Eva-intl-styrelse-2019

Eva några andra från SWEA Internationals ledning, April 2019