Network Menu

Omtänk kring företagssponsorer

Text: Minna Madzunkova, SWEA Los Angeles

Att sprida svensk kultur och tradition är SWEAs ledord och det är även oerhört givande att vara med och bidra till detta! Jag minns så väl när SWEA Los Angeles skänkte pengar till inköp av böcker till Svenska skolan. Vilket fint tackbrev vi fick och det kändes fantastiskt att kunna hjälpa till. Vi stöttar ofta Svenska kyrkan i Los Angeles då deras verksamhet är navet i svensk-kolonin här. För att kunna donera måste vi se till att väl förvalta de bidrag som alla Sweor innan oss kämpat med att samla in under årens lopp, men samtidigt tänka framåt. Det är här som företagssponsorer spelar en viktig roll för oss.

I Los Angeles har vi haft god kontakt med företag som varit givmilda och framförallt donerat till avdelningens julmarknad eller annonserat i avdelningens medier. Denna kontakt har dock varit kortsiktig och inriktad på ett specifikt tillfälle eller en speciell produkt. Detta inbringar en relativt blygsam inkomst till avdelningen, och utan företagens egna mål i åtanke. Eftersom antalet volontärer nuförtiden har sjunkit, vilket i sin tur gjort att t.ex. försäljning av kanelbullar under året varken är möjligt eller ekonomiskt försvarbart, har vår styrelse kommit fram till att vi måste tänka om!

Målet är nu att knyta långsiktiga band och tillsammans utforma en plan som passar respektive företag som väljer att stötta vår avdelning.

Hästens

SWEA Los Angeles har bland annat inlett ett samarbete med Hästens, som ställde ut en säng på utomhusplazan under avdelningens julmarknad. Regnet till trots var företaget mycket nöjt med de potentiella kunderna som dök upp. Avdelningen arrangerade även ett event hos Hästens i Beverly Hills under våren 2019 som blev oerhört lyckat. Som kontaktperson med just Hästens för jag personligen en regelbunden dialog med dem, där vi bollar ideér på hur vi kan fördjupa samarbetet.

IKEA

SWEA Los Angeles har även ett gott samarbete med IKEA Burbank som stöttat avdelningen så länge jag kan minnas! Nu under julen 2019 lussade Sweorna hos IKEA under deras traditionella julbord. Det var en överraskning för matgästerna som inte hade en aning om vad som komma skulle!

Sjoeblom Winery

En tredje viktig partner är Sjoeblom Winery som donerat all glögg till SWEA Los Angeles julmarknad de senaste två åren.

Vi har fler samarbeten på gång som vi hoppas mycket på!

Tre tips för framgång

Några generella tips att tänka på inför kontaktarbete med näringsliv:

  • En utsedd kontaktperson från respektive SWEA-avdelning per företag.
  • Håll regelbunden kontakt. Kontakten kan övergå till e-post efter besök och samtal. Du märker vad din kontaktperson på företaget föredrar. Viktigast är att inse att en god relation måste vårdas, precis som vilken relation som helst!
  • Vänd på frågeställningen: istället för att fokusera på hur ska vi få donationer, fråga företagen: Vad kan vi göra för er? Visa intresse och kom med egna förslag på vad som skulle kunna passa.

Sweor är, vill jag påstå, en resursstark grupp. Mindre avdelningar kan även de hitta givande samarbeten. Oavsett hur många medlemmar man har kan alla avdelningar erbjuda något unikt. Dilemmat tycker jag är det motsatta: vilka krav ska vi ställa för att inleda samarbeten och samtidigt ta ansvar för att vi som Sweor bidrar till en hållbar konsumtion?

Det finns mycket att diskutera och den som är intresserad får gärna höra av sig!

Glogg_2-Minna Madzunkova

Glögg donerat av Sjoeblom Winery
Foto: Minna Madzunkova

Hastens_4-Linda-Karademir-Toufaili

Evenemang hos Hästens
Foto: Linda Karademir Toufalli

Hastens_5-Minna-Madzunkova

Hästens säng under julmarknaden
Foto: Minna Madzunkova

SWEAs Luciatåg under IKEAs julbord
Foto: Monika Nordström