Network Menu

Onlineträffar hos SWEA Milano

Text: Anna Ros, avdelningsordförande, SWEA Milano

Från att ha varit något du kanske mest följde långt bort på nyheterna berör Corona-viruset idag oss alla världen över. Här i Italien påbörjar vi sjätte veckan med stängda skolor och hela landet står i princip stilla. Något ofattbart och oerhört svårt att ta in. Och det är med sorg vi följer hur fler och fler områden drabbas.

I dessa långa perioder av isolering är det som viktigast att få vardagen att fungera och hålla fast i rutiner. Även om energin rinner ur en och jag tror många som jag stundtals känner en slags handlingsförlamning.

Här i vår avdelning lyckades vi genomföra vårt årsmöte, men strax därefter tvingades vi att sköta alla våra möten online via verktyget Zoom. Vi hoppades länge att vi skulle kunna genomföra några av våra inplanerade aktiviteter i mars, men det fick vi tyvärr ge upp.

milano-fika

SWEA Milano Sweor under ett fikamöte på Zoom

Bokcirkelsträff

Istället fick vi tänka nytt och varför skulle man inte kunna genomföra en bokcirkelsträff online istället? Vi provade och det gick hur bra som helst. Självklart krävdes lite mer struktur i samtalen och det gick inte lika lätt att tala i munnen på varandra som vi lätt annars gör.

Stipendieutdelning

Under mars månad delar vi ut vårt stipendium för studier på en av Svenska Institutets sommarkurser. Stipendieutdelningen görs i vanliga fall på Universitet i Milano på avdelningen för Nordiska Språk. Universiteten kör nu all undervisning på distans och vi blev istället inbjudna till en av deras lektioner online. Det var fantastiskt roligt att i dessa tider få komma med glädjande nyheter och överraska och överlämna stipendiet. Representanter från Svenska Institutet fanns också på plats.

milano-20200324-29017

Zoom möte med Dalila Brocchi, som fick SWEA Milanos Språkstipendium 2020

milano-utdelning

Diplom för SWEA Milanos språkstipendium

Morgonfika

Nästa steg blev att testa morgonfika tillsammans. Det värmde stort att se hur några av våra Sweor med mindre datorvana tog sig tid och kraft för att överkomma eventuella tekniska hinder för att kunna ansluta. Inget ska stoppa oss från att träffas!

Tips!

En lärdom från den sista tiden med många virtuella möten är att fånga upp våra nya Sweor. Det är lättare att mötas online om man redan har träffats tidigare. Se till att fånga upp alla och turas om att låta varandra komma till tals. Ett annat tips är att hjälpa de som är nya med t.ex. Zoom så att de får prova och ansluta sig till mötet innan för att se till att allt fungerar.

I veckan har vi nytt styrelsemöte och vi ska försöka planera nya sätt att mötas och stötta varandra i dessa tider! Kanske en musikquiz tillsammans? Vår filmklubb kan se filmen hemma i lugn och ro men mötas online för diskussion och samtal!? Låt kreativiteten flöda!

Ta hand om er där INNE!

Stor Kram från SWEA Milano


Läs även om