Network Menu

Thorfinn: Innan floden tar oss (11 maj 2020)

Delta i efterhand:


Innan floden tar oss med författaren Helena Thorfinn

Romanen ”Innan floden tar oss” utspelar sig i Bangladesh dit en svensk diplomatfamilj med småbarn flyttar. Frågor kring medföljandeskap, säkerhet, internationell skolgång och hur man ska hantera stor ojämlikhet är teman som löper genom boken, som dessutom bjuder på både igenkännande skratt och djupt allvar. Hur är man en bra människa och en bra svensk i en komplex och föränderlig värld?

Nyligen släpptes den bästsäljande roman ”Innan Floden Tar Oss” (Norstedts, 2012) på engelska ”Before the River Takes Us”. Boken blev en omedelbar succe när den släpptes i Sverige och ansågs ge en inblick i ”gömda världar”, vilket för Sweor runt om i världen inte är så gömt, utan vår vardag.

Författaren Helena Thorfinn kommer att guida oss i romanen ”Innan floden tar oss” med dess viktiga frågeställningar och äventyr.

Efter tre posteringar utomlands – i Bangladesh, Burma/Myanmar och Washington DC – har Helena Thorfinn hunnit tänka och reflektera på hur det är att leva som svensk utomlands. Hon har åkt ut både som huvud-försörjare och som medföljande och har haft barn i alla åldrar i internationella skolsystem.

Utifrån sina romaner ”Innan Floden Tar Oss” och ”Den som går på Tigerstigar” berättar Helena om hur hon började se fiktionen som ett sätt att förstå den annorlunda verklighet som hon mötte, och berättar hur hennes erfarenheter blev två bästsäljande romaner.

Hennes romaner har slagit an ett sträng hos många svenskar som vuxit upp, eller lever utomlands i så kallade expat-miljöer, eller bara är svenskar utomlands. Under årens lopp har hon besökt otaliga bibliotek, högskolor och kyrkor för att dela med sig av sina erfarenheter och möter ofta en publik som vittnar om stor igenkänning.

Det kommer att bli tid för frågor och svar och Helena har också frågor att ställa till Sweor runt om i världen, som en del i forskningen inför sin nästa bok.

2017 fick boken en uppföljare i ”Den som går på tigerstigar” där vi får fortsätta följa samma familj, och där författaren lägger fokus på den mer politiska aspekten av att vara svensk i världen. Boken blev också den en bästsäljare och beskrevs i recensioner som ’spänningslitteratur’ med drag av John Le Carrré.

Idag bor Helena i Washington DC, är medlem i SWEA och skriver just nu på en bok som utspelar sig i Burma/Myanmar, där hon också bott i 4 år.

I denna bok kommer en SWEA-medlem att figurera som karaktär, och Helena har även frågor till dig som bott mer än 20 år utanför Sverige, som del i hennes forskning…

Helena Thorfinn har bakgrund som journalist med erfarenhet från SVT, TV4 och Svenska Dagbladet, och har också jobbat med bistånd på SIDA och Rädda Barnen.

Om du hinner läsa boken innan webbinariet så kommer det säkert att bidra till att du får större behållning av att lyssna till Helena.

Helena lottar ut två exemplar av ”Before the River Takes us” (engelska versionen som nyligen utkommit) till två deltagare under webbinariet.

Just nu är finns boken på svenska på REA som ljudbok och e-Bok, och den engelska versionen är precis nysläppt!

Sammanfattning av ”Innan floden tar oss” via Google books:

Sofia och Janne packar väskorna för att bosätta sig utomlands. Sofia har höga ambitioner för sitt nya jobb som biståndschef på svenska ambassaden i Dhaka, huvudstaden i Bangladesh. Janne ställer motvilligt in sig på att vara medföljande man och ta hand om hem och barn. Samtidigt mördas en ung kvinna, Mukta, av sin man i en liten by långt ute på landsbygden. Hennes småsystrar flyr till Dhaka för att undvika att giftas bort med åldrande män. Mötet med verkligheten i Dhaka blir lika omtumlande för svenska Sofia och Janne som för flickorna från byn. Deras förutsättningar är helt skilda men var och en drivs av sin övertygelse, sina mål och drömmar. Berättelsen synliggör en värld med festande diplomater, magra textilarbetare och svenska småbarnsfamiljer. En värld där karriärister och idealister samsas runt samma pool och där terrorism och tennismatcher präglar vardagen. En stark och spännande skildring som på samma gång berör svåra frågor som de mer vardagliga.

Detta är ett webbinarium för Sweor som är betalande medlemmar.

Helena Thorfinn, Yangon, Myanmar 2016

Helena Thorfinn, Yangon, Myanmar 2016

thorinn-bokomslag-svenska

thorfinn-bokomslag-engelska

Innehållsförteckning: Inspelade webbinarier

Här ser du en lista över alla ämnen från SWEA Internationals inspelade webbinarier.

Kommande webbinarer >>

Kronologisk lista över inspelade webbinarier >>

Inspelade webbinarier per kategori >>