Network Menu

Bokklubb EMA: Ännu ett Liv av Theodor Kallifatides

Delta i efterhand:


Denna gång samtalade vi i Bokklubb EMA runt boken ”Ännu ett Liv”” av Theodor Kallifatides, som även personligen närvarade. Värd för detta tillfälle var Barbro Guaccero, Swea boende i Apulien, Italien.

”Ännu ett liv” är en tunn bok med djupa insikter, en filosofisk bok om samtiden och livet. Den handlar om både en livskris och en skaparkris och om hur författaren till slut hittar sitt språk.

Efter att ha fullbordat sin senaste roman var Theodor Kallifatides utmattad. Han ville börja på något nytt, men inget hände när han satte sig framför datorn. Han kände leda, orden smakade illa. Krisen ledde till en längtan bort, till Grekland som han lämnade som ung vuxen. I den gamla hembyn, där han har fått en gata uppkallad efter sig, hittar han en väg ut ur krisen.

Från förlagets hemsida: Theodor Kallifatides känner krafterna sina och bestämmer sig för att det är dags att sluta skriva. Han gör sig av med arbetsrummet dit han gått varje morgon i decennier – och blir alldeles vilsen. Kan han verkligen sluta skriva? Osäkert. Men kan han skriva? Det blir också allt svårare. Tills förlösningen kommer från alldeles oväntat håll.

Theodor Kallifatides föddes i Grekland 1938. Hans by ockuperades av tyskarna när han var tre år och han fick växa upp under svåra förhållanden, först under ockupationen och sedan under överstarnas diktatur. Han reste till Sverige 1964 utan att kunna språket. Det enda han kunde säga på svenska när han kom fram en regnig kväll 1964 var ”god morgon”.

Han började läsa svenska på SFI men slutade snabbt och i stället lärde han sig språket genom att läsa Strindberg. Drygt 50 år senare är Theodor Kallifatides en av våra främsta romanförfattare och skriver inlevelsefullt om filosofi, språk, passion och utanförskap. Vid sidan av sitt författarskap har han bland annat medarbetat i tidningar och tidskrifter samt översatt författare som August Strindberg, Ingmar Bergman och Lars Norén till grekiska och Giannis Ritsos och Mikis Theodorakis till svenska. År 1992 fick Theodor Kallifatides Hans Majestät Konungens medalj, 8:e storleken i Serafimerordens band. 1996 fick han Gyllene korset i Hederslegionen av Greklands president och år 2000 utnämndes han av svenska regeringen till professor ”för ett storartat författarskap”.

Att tänka på när du läser boken:

  • Kallifatides gör en resa tillbaka till Grekland i nutid och dåtid. Vilka människor och händelser tror du har varit viktigast för hans författarskap?
  • Han reflekterar mycket över förändringar i de båda hemländerna, som blir honom allt mer främmande. Hur reagerar du på hans tankar?
  • Boken handlar mycket om dubbla tillhörigheter, till kultur och till språk. Vilka känslor väcker det hos dig?
  • Fundera under läsningen på vilka frågor du skulle vilja ställa till författaren och skriv dem i sista frågan nedan.

Under träffen ställde vi även några utvalda frågor direkt till författaren.

omslag-Annu-ett-liv

Omslag: Ännu ett liv

Författare: Theodor Kallifatides

bokklubvard-Barbro-Guaccero

Värd: Barbro Guaccero