Network Menu

Bokklubb EMA: Tullias värld av Kerstin Ekman

Delta i efterhand:


Denna gång samtalade vi i Bokklubb EMA runt boken ”Tullias värld” av Kerstin Ekman. Värd för detta tillfälle var Lena Brolli, Swea boende i Stockholm.

Kerstin Ekmans senaste bok, ”Tullias värld”, är en bildningsresa i antikens Rom och en skildring av ett kvinnoöde. Rom var männens imperium, slavar och kvinnor räknades inte. Här försöker Ekman fånga ett av Roms alla glömda kvinnoliv. Tullia var dotter till advokaten, politikern och författaren Cicero, fortfarande berömd för sin retorik. Cicero mördades 43 f. Kr.

Kerstin Ekman är kanske mest känd för sina vackra naturskildringar men debuterade faktiskt som deckarförfattare 1959. Hennes kärlek till naturen och hennes närhet till växter och blommor gör att hon blivit en av våra mest folkkära författare. Hon värnar om någonting vi alla är rädda ska försvinna.

”Jag är en språklig hantverkare, har velat skildra det som ligger i berättarskugga”, säger Kerstin Ekman om sitt författarskap. Vi finner även fantastiska skildringar av människor och relationer i många av hennes böcker.

I en av sina romansviter beskriver hon industrialiseringen och den historiska förändringen av det svenska samhället sett ur kvinnornas och barnens perspektiv. Hon var även under många år ledamot av Svenska Akademin där hon satt på stol nummer 15.

Ämnen som vi samtalade runt:

  • Hur lyckas Kerstin Ekman ge en levande bild av Tullia, förutom att referera till de få historiska källor som finns?
  • Författaren försöker beskriva verkligheten i det antika Rom, lyckas hon med det?
  • Hur var kvinnans roll i allmänhet, till exempel äktenskap, barnafödande?
  • Inspirerar boken till att läsa och lära mer om antiken?

Under träffen ställde vi även några utvalda frågor direkt till författaren.

omslag-Tullias-värld

Omslag: Tullias värld

författaren: Kerstin Ekman

författaren: Kerstin Ekman

bokklubbvard-Lena-Brolli

Värd: Lena Brolli, SWEA Stockholm