Network Menu

Semlans dag

Text: Ylva Kelly, SWEA Milano

Hurra! Imorgon (16 feb) är det fettisdagen, den stora semmeldagen med anor ända från 1500-talet. Ordet semla kommer från tyskans ”semel” och latinets ”simila”, som betyder fint vetemjöl. Som kärt barn har den många namn; fastlagsbulle, fettisdagsbulle och när den serveras med varm mjölk – hetvägg.

Från början var semlan bara en enkel slät, okryddad vetebulle som åts endast på tisdagar under fastan, med start på fettisdagen, som enligt kristen tradition var den sista dagen före den 40 dagar långa fastan inför påsk.

Under 1600-talet blev semlan en statussymbol eftersom fattigt folk inte hade råd med det vita vetemjölet som semlor bakas på.

Från 1700-talet fylls vetebullen med mandelmassa, den kryddas gärna med kummin och äts i en skål med varm mjölk (hetvägg) av de mer välbärgade i städerna.

Det sägs att Kung Adolf Fredrik dog den 12:e februari år 1771, som var fettisdagen, efter att ha förätit sig på hetvägg. Fast sanningen är nog att han fick slaganfall efter en brakmiddag. Kung Adolf Fredrik lär ha ätit mängder med ostron, hummer, kaviar, böckling och surkål, avrundat med 14st (!) hetväggar- och druckit kopiösa mängder champagne!

Först runt 1920 introducerades den semla vi äter idag med mandelmassa och vispgrädde. Ända in på 1960-talet var det endast tillåtet för konditorier att baka och servera semlor på tisdagar och då endast veckorna mellan fettisdagen och påsk.

Det är kanske svårt att tro idag att man inte fick baka och äta semlor hur som helst, men det kunde sluta illa. Som för några bagare i Malmö som i januari 1952 bakade fastlagsbullar. Det skulle de inte ha gjort. När polisen fick syn på semlorna i skyltfönstren rapporterades och bötfälldes tillverkarna! Varför? Jo på den tiden var det upp till jordbruksnämnden att fastställa när det var dags för semmelätande och hur mycket de skulle kosta.

Idag äter vi gärna semlor från nyår till påsk, och många blir det. Under ett år säljs runt 50 miljoner semlor och det uppskattas att 30 miljoner semlor bakas i hemmen. På själva fettisdagen säljs mer än 5 miljoner semlor!

Semlan har naturligtvis ett världsrekord – den bakades av bageriet Bake My Day förra året och visades upp på Sergels Torg i Stockholm. Den semlan vägde 300 kg och hade en diameter på 137cm! Vi får se när någon försöker slå det rekordet…

Det finns mängder av olika semlor i modern tid, några exempel är semmelwraps och prinsessemlan som båda blivit otroligt populära.

Semmelwraps lanserades 2015 av Mattias Ljungberg på Tössebageriet i Stockholm och har kopierats av många andra konditorier och bagerier.

Markus Ekelund på Thimons konditori i Nässjö introducerade den otroligt söta prinsessemlan 2017 och den blev en stor succé och fanns över hela landet efter bara en vecka.

Även hälsosemlor ökar i popularitet. Här kan du prova en variant på små raw semlor med cashewnötter, mandlar, dadlar, kokosolja och agavesirap, ett recept från ica.se. Lycka till!

Tips! Bloggen Högtider och traditioner har ett inlägg om semmelhistorik och några äldre tidningsklipp, däribland ett om bagarna i Malmö som bötfälldes 1952: svenskahogtider.com/2018/01/29/nar-borjade-man-salja-semlor-forr-i-tiden/

Raw semla (8 st)

Bulle
2 dl naturella cashewnötter
1 dl mandlar
0.5 tsk mortlad kardemumma
8 urkärnade dadlar
2 – 3 tsk kokosolja

Mandelmassa
1 dl mandel
3 msk agavesirap
2 tsk vaniljpulver

Till servering
1 burk kokosgrädde (à ca 400 ml)
2 tsk agavesirap
0.5 dl finhackad mandel

Gör så här

Obs! Läs igenom hela receptet innan du börjar, flera steg kräver blötläggning och tid i kylen som kan göras samtidigt.

  • Bulle: Blötlägg nötter och mandlar i kallt vatten 2-3 timmar. Häll av och mixa med kardemumma, dadlar och kokosolja till en slät massa i en matberedare. Rulla till 8 bollar (för 8 st) och lägg på ett fat, platta till botten lite. Ställ i kylen minst 1 timme.
  • Mandelmassa: Blötlägg mandlarna i kallt vatten 2-3 timmar. Mixa alla ingredienser till en slät kräm. Späd ev med lite kallt vatten.
  • Till servering:
    • Lägg burken med kokosgrädde i kylen minst 4 timmar. Öppna burken och ta ut det hårda överst i burken, vispa fluffigt med agave.
    • Skär ett litet lock från bollarna och fyll med mandelmassa och kokosgrädde. Toppa med hackad mandel.

Receptet på ica.se: ica.se/recept/raw-semla-725194/?referrer=#pfset=1