Network Menu

Ny redaktör för SWEA Forum

I februari gör Kerstin Dahl sitt sista Forum som redaktör och lämnar över till Eva Wissting, SWEA Toronto. Ett varmt tack till Kerstin för hennes fina och uppskattade insatser som redaktör och välkommen Eva som ny redaktör för SWEAs medlemstidning, Forum!

Kommunikationskommittén passade på att ställa några frågor till Kerstin och Eva.

Kerstin, vi vill gärna höra lite mer om hur du har upplevt rollen som redaktör, nu när du lämnar över uppgiften till Eva.

Vad har varit roligast?
Det är många saker men det roligaste med uppdraget som Forums redaktör har varit att se tidningen som färdig produkt. Den har blivit som en ”tidnings-baby”. Man ser den växa och växa och till slut föds den! Lycka! Det har också varit väldigt roligt att få kontakt med så många andra Sweor världen över.

Vad är du mest stolt över?
Jag är nog mest stolt över att jag lyckats skapa en tidning från början till slut och som jag själv skulle vilja läsa. Inte ensam förstås, men jag har lett arbetet med varje nummer, skapat artikelidéer, fått sätta tidsramar och fatta beslut om olika saker.

Vad är utmaningen med att vara redaktör?
Utmaningen är att man vill prestera och publicera ett intressant nummer av tidningen med blandat innehåll. Den ska tillfredsställa alla åldrar bland våra medlemmar. Man får alltså inte enbart tänka på sig själv och vad just jag är intresserad av att läsa om.

Vad ska du göra nu?
Jag flyttade hem till Sverige för knappt ett år sedan. Har en liten ambition att hitta ett deltidsarbete, men med tanke på rådande pandemi och att jag är 60+ så kan det nog bli lite svårt. Jag är medlem i SWEA Stockholm, vilken är min närmaste avdelning. Jag har just påbörjat ett samarbete tillsammans med de svenska avdelningarna inom SWEA Sverige och SWEA Professional Sverige. Vi ska hjälpas åt med att marknadsföra SWEA i Sverige. Det behövs. SWEA är inte slut bara för att tiden utomlands är slut. Vi vet och tror att många som flyttar hem till Sverige även fortsättningsvis behöver den fina gemenskap man lärt sig att uppskatta så mycket utomlands.

Eva Wissting, SWEA Toronto

Eva Wissting

Eva, vi hälsar dig välkommen som ny redaktör och vill veta lite mer om dig!

Var bor du? Var är du medlem? Liten kort beskrivning om dig själv.
Jag bor i Toronto sedan fyra år och det var efter flytten hit som jag upptäckte SWEA Toronto. Min man och jag flyttade hit från Stockholm, men jag kommer ursprungligen från Östergötland och jag har tidigare bott bland annat i Frankfurt am Main och i Manchester.

Vad gjorde att du antog utmaningen att bli redaktör?
Jag har alltid brunnit för det skrivna ordet och älskar böcker, tidningar och tidskrifter. För några år sedan pausade jag min tidigare karriär inom IT och projektledning för att studera litteraturvetenskap och kreativt skrivande och sedan dess har jag också jobbat med några olika tidskrifter som redaktör och insett att det är något jag vill göra mer av. Att SWEA är en organisation med fokus på svensk kultur och svenska språket gör det ju bara ännu bättre, eftersom det är områden som jag är intresserad av.

Vad ser du fram emot?
Jag ser verkligen fram emot att jobba med alla engagerade Sweor runt om i världen som bidrar på olika sätt till Forum, från skribenter till arbete med layout, korrektur, publicering och att tidskriften når ut till alla medlemmar via våra olika kanaler.

Har du redan nu några idéer som du vill dela med oss?
Eftersom jag är väldigt intresserad av språk och litteratur så vill jag tillsammans med övriga i redaktionen se hur vi kan utveckla de områdena ännu mer. Kanske kan vi till exempel ha en stående spalt om språkfrågor eller återkommande bokrecensioner? Är det någon som har förslag eller synpunkter så hör gärna av dig till editor(Replace this parenthesis with the @ sign)swea.org!

En skön söndag, vad gör du då?
En skön söndag börjar såklart med extra tid för tidningsläsning och sedan gärna en lång frukost på det. Efter det blir det långpromenad tillsammans med min man eller, när världen har öppnat upp igen, ett museibesök.