Network Menu

Rapporter från SWEAs regionmöten

Här följer korta rapporter från höstens sju regionmöten (RM). Du kan läsa mer om dem i nästa nummer av Forum som utkommer i slutet av november.

Vill du få en överblick av SWEAs sju regioner? Du finner dem på swea.org

ASOC – Asien och Oceanien

Region ASOC höll sitt årsmöte söndag 24 oktober och 28 fantastiska Sweor från regionens tio avdelningar deltog.

Regionstyrelsen, som består av tio avdelningsordförande (AO) och regionordförande (RO), var väl förberedd. Efter 50 minuter förklarade RO, Catarina Hansson regionmötet 2021 avslutat och tackade sina tio oslagbara AO för ett berikande och kul (ibland utmanande när man befinner sig i en pandemi) samarbete under året!

Efter mötet gav vår Internationella ordförande Suzanne Southard en uppdatering från SWEA International och Sofia Solfors, sekreterare i SWEA Internationals styrelse, informerade om den nya webbplatsen.
SWEA ASOCs årsmöte avslutades med en frågestund och zoom-mingel.

Nu ser vi alla fram emot att kunna träffas IRL på Världsmötet 2022 i Fort Lauderdale!

Catarina Hansson, Regionordförande ASOC

ASOC Regionmöte 2021

MEMA — Mellersta Europa, Mellanöstern och Afrika

Äntligen fick MEMAs avdelningsordförande möjlighet att träffas- och var bättre än i Rom, dit alla vägar leder som bekant.

Vårt motto för RM var ”Nu ser vi framåt” och under ett par underbara dagar hann vi med allt som ska hinnas med under ett RM. Mötesdagarna var fyllda med prat och idéer. Vi fick ett uppskattat föredrag om tvåspråkighet av Årets BUSa, Anna Brännström från Milano. Vi pratade, skrattade, minglade, gick på guidad tur och åt middag utomhus i svenskt midsommarväder (snålblåst och regn).

RM avslutades, som sig bör, storstilat med fest på svenska ambassadörens residens.
Jan Björklund, Sveriges ambassadör i Rom, höll tal. Vi bjöds på en svensk-italiensk middag och musikunderhållning både på italienska och svenska. 30 glada och mätta Sweor stämde upp i allsång i ABBAs ”Thank You for the Music” innan vi skildes åt — och som alltid är underbart alldeles för kort.

Pia Lassmann Menniti, Regionordförande MEMA

MEMA RM2021

MEMAs styrelse

MEMA RM2021

Guidad tur, Rom ”off the beaten track”

OEMA — Östra Europa, Mellanöstern och Afrika

Vad underbart att vi äntligen kunde träffas i Wien för att hålla vårt regionmöte den 14-17 oktober. Under torsdagen anlände de flesta och vi blev varmt mottagna av de lokala Sweorna.

Morgonen därpå samlades styrelsen till ett fullspäckat arbetsmöte. Vi inledde med en ”Ice Breaker” för att lära känna varandra och därefter diskuterade vi Mentorskap, Pratvishet, Engagemang i styrelsen. Dagens sista ämne var Lämna över stafettpinnen till nästa styrelse. En intensiv dag med intressanta diskussioner och mängder av idéer som resulterade i många bra tips och råd till AO och avdelningarna. På kvällen promenerade vi genom staden till Rathauskeller där vi samlades kring en utsökt typisk österrikisk middag med vacker wienermusik.

På lördag var det så dags för OEMAs årsmöte och vi hade ett tiotal Sweor som var med och lyssnade. Efter avslutat möte presenterade Madeleine Siösteen Thiel Bokklubb EMA som startat under 2021. Dagen avslutades med en guidad tur till slottet Schönnbrunn innan det var dags för avslutningsmiddagen på en Heuringer (ursprungligen vinstugor i Wiens utkant där man förr i tiden hade sina vinodlingar).

Ett stort tack till SWEA Austria för ett välorganiserat och fantastiskt trevlig RM i Wien, vi kommer gärna tillbaka!

Anette Rydén, Regionordförande OEMA

OEMA RM2021

OEMA RM2021

OEMA RM2021

VEMA — Västra Europa, Mellanöstern och Afrika

Att ses IRL med invigningsfest, det är ett VEMA-möte när det är som bäst!

Under några dagar i september träffades styrelsen i Faro för arbetsmöten. Ett kärt möte med gamla och nya kollegor. Det var tre mycket givande dagar med interaktiva föredrag, diskussioner och förberedelser inför årsmötet den 19 oktober som sedan avslutades med invigningen av vår senaste VEMA-avdelning SWEA Algarve.

Vi träffades på torsdagskvällen och åt en mycket trevlig välkomstmiddag. Under fredagen hölls intressanta och lärorika föredrag av två tidigare AO: Kari Styren, SWEA Oslo, om ledarskap och Marie Ahlberg, SWEA Portugal, om budget och bokföring. Dagen avslutades med en promenad till gamla stan i Faro och middag på en historierik restaurang.

Lördagen ägnades åt förberedelser inför VEMAs årsmöte som hölls via Zoom. På kvällen var det dags att klä upp sig för SWEA Algarves invigningsfest. Invigningen öppnades av VEMAs ordförande Agnetha Hesselius och Sveriges ambassadör i Portugal Helena Pilsas. 75 glada Sweor firade öppnandet med en trevlig och fin middag. Efter detta återstod endast att ta farväl för denna gång och säga tack till SWEA Algarve för ett fint arrangemang.

Agnetha Hesselius, Regionordförande VEMA

VEMA RM2021 VEMA Invigning Algarve

VEMA RM2021

MAME — Mellersta Amerikas

Vi samlades under tre mycket intensiva och inspirerande dagar med utbyte av idéer och bästa praxis. Mötet skulle ha ägt rum i Austin, men flyttades i sista minuten till Minneapolis. Trots kort varsel lyckades SWEA Minnesotas AO Gunn Edberg-Caldwell planera ett fantastisk roligt och intressant program och Chicagos AO Ariane Heffernan valde ut perfekta restauranger – utan att någonsin tidigare ha satt sin fot i Minneapolis.

Vi fick bland annat besöka Minnesotas svenskbygder där vi färdades i Karl Oskars och Kristinas fotspår. Och en mycket uppskattad, och varmt rekommenderad, aktivitet var när vi låstes in i ett ”Escape Room” och på en timme skulle försöka ta oss ut genom att lösa olika koder och ledtrådar. Det var sannerligen en övning i lagarbete och att tänka utanför ramarna. Att inget av våra två lag lyckades ta sig ut i tid spelade mindre roll för vi hade enormt roligt där inne.

Själva regionmötet, som leddes av MAMEs regionordförande Tina O’Malley, ägde rum i det anrika American Swedish Institute, ASI. Vi fick först en guidad tur av ASI, samt blev bjudna på helt makalösa kanel- och köttbullar.

Vi skildes med orden “Vi ses snart!”. Och det gör vi, om bara ett halvår, i Fort Lauderdale på Världsmötet!

Monica Vestergren Kruijssen, Vice avdelningsordförande, SWEA South Florida

Vilhelm Moberg i SWEA Houstons bandana under MAME RM2021

Vilhelm Moberg i SWEA Houstons bandana

MAME RM2021

Från vänster: Sonia Ley, vice AO Minnesota, Susanne Landen, vice AO Dallas, Jeanette Saari Norlock, vice AO Chicago, Monica Vestergren Kruijssen, vice AO South Florida, Sara Salva, vice AO Austin, Tina O’Malley, regionordförande MAME, Ariane Heffernan, AO Chicago, Lisa Quondamatteo, AO Toronto och vice ordförande MAME, Gunn Edberg-Caldwell, AO Minnesota, Karin Sandwall, AO Houston, Elin Dilley, AO Austin

OAME — Östra Amerikas

OAME RM2021

OAME RM2021Äntligen, äntligen kunde vi ses och jobba ihop! Och precis som vanligt när vi får tillfälle att ses så diskuteras SWEA hela tiden, även när vi sitter och äter. Det blev tre mycket givande dagar med möten, intensiva diskussioner och fantastiskt sällskap.

Vi hade också förmånen att få vara med på SWEA Virginias Filmfestival. Denna avdelning, som också var vår värd, med mindre än 50 medlemmar, sätter ihop en jättefin filmfestival, med svenskt godis och svenskt öl. Det var imponerande! För övrigt njöt vi av att umgås med varandra och av solen i Virginia Beach.

Camilla Trier Mörch, Regionordförande OAME

VAME — Västra Amerikas

Vi i VAME gjorde en ”favorit” i repris och höll vårt årsmöte på Zoom på grund av covid-restriktioner. Styrelsen hann med ett diskussionsrikt förmöte innan de 9 åhörarna släpptes in och årsmötet startade. Alla i styrelsen var väl förberedda.

Jag som regionordförande kan bara känna stolthet och glädje när jag hör och läser hur avdelningarna delar program, tar hand om sina äldre och tar till sig det som erbjuds inom SWEA i form av program, poddar och webbinarier. Och att regionen, under rådande omständigheter har kunnat donera sammanlagt $50 955 år 2020 är helt otroligt!

Vi ser alla framemot ett VM i Florida där vi får skratta, utbildas, knyta kontakter och entusiasmeras!

Annica Backlund, Regionordförande VAME

VAME styrelse 2020