Network Menu

Internationell terrorism och säkerhet (3 mars 2021)

Delta i efterhand:


Internationell terrorism och säkerhet — med Mollie Saltskog

Mollie Saltskog arbetar som underättelse-analytiker hos the Soufan Group på Manhattan i New York. Tillsammans med tidigare FBI-agenten Ali Soufan arbetar Mollie med att kartlägga terroristnätverk.

Nu får vi chansen att lyssna till Mollie när hon berättar om sitt spännande arbete och hur läget är i världen när det gäller terroristnätverk. Missa inte detta spännande tillfälle att få träffa en svensk kvinna med ett mycket spännande uppdrag…

– Som underättelse-analytiker hämtar och analyserar jag information som sedan omvandlas till en strategisk verktygslåda. Verktygen är sedan ämnade att hålla våra klienter fysiskt och etiskt säkra, berättar Mollie.

Mollie arbetar med multinationella företag, organisationer, länder och individer. Att hon skulle arbeta med internationell säkerhet visste hon redan under sitt första år på college i USA.

Efter utbildningen på Yale i Singapore och USA samt ett år i Kina som Schwartzman stipendiat (hon var den första svensken att tilldelas det prestigefyllda stipendiet) fick Mollie drömjobbet under en av världens mest erkända terroristexperter och bekämpare, före detta FBI-agenten Ali Soufan.

Hennes expertis är Mellanöstern och Centralasien — med särskilt fokus på Kinas ökade inflytande, men hon tycker sig även ha stor nytta av sin svenska bakgrund.

– Svenskar ses ofta som trovärdiga och opartiska. Det är många som frågar mig om Kina och i det här klimatet som är väldigt anti-Kina, är det lättare att som svensk säga: det här är min erfarenhet, min analys och vad jag förutspår om framtiden.

Det finns ingen vanliga dag på jobbet för Mollie, som den 2 januari 2020 när hon var på semester med sin familj i Florida. Klockan var tio på kvällen när mobilen plingade till. USA hade dödat Qasem Soleimani, general i det Iranska revolutionsgardet.

– Det var bara att göra sig redo att jobba 24 h i sträck.

Även om det huvudsakliga arbetet sker vid skrivbordet, så ser Mollie till att komma ut på fältet både på eget bevåg och tillsammans med sin chef.

Mollie vill också att fler svenskor ska testa utlandslivet:

– Jag vill se fler svenska kvinnor ta sig ut i världen och uppleva att bo i andra kulturer, det kanske är obekvämt i början, det kanske är skrämmande och annorlunda. Men man lär sig ett andra språk och en annan kultur och på så sätt bidrar man till att Sverige får en bättre förståelse för omvärlden.*

*Textutdrag från SWEA New York Magazine juni 2020

Mollie Saltskog

Innehållsförteckning: Inspelade webbinarier

Här ser du en lista över alla ämnen från SWEA Internationals inspelade webbinarier.

Kommande webbinarer >>

Kronologisk lista över inspelade webbinarier >>

Inspelade webbinarier per kategori >>