Network Menu

Almedalsveckan (18 maj 2021)

Delta i efterhand:


Almedalsveckan med projektledare Mia Stuhre

Under denna föreläsning får vi träffa Mia Stuhre som berättar om Almedalsveckan, världens största demokratiska mötesplats för alla som vill diskutera samhällsfrågor. Mia är projektledare för detta event som arrangeras på Gotland varje år, sedan över femtio år tillbaka.

Det som är unikt med Almedalsveckan är den stora bredd av aktörer inom offentlig, privat och ideell sektor, som tillsammans med politiska företrädare och media träffas för att diskutera viktiga frågor. Planeringen av Almedalsveckan 2021, som i år pga Covid 19 är ett i huvudsak digitalt arrangemang under fyra dagar, 4 – 7 juli, är igång.

Almedalsveckans ursprung var ett tal som Olof Palme höll i Almedalen 1968. Femtio år senare räknas detta tal som starten för en av världens viktigaste demokratiska mötesplatser.

Under de första två decennierna var det just de politiska talen som var Almedalsveckan. Det var till och med så starkt förknippat med både tal och Olof Palme att veckan har kallats både politikerveckan och Palmeveckan. Det är först under de senaste trettio åren som namnet Almedalsveckan etablerats.

Almedalsveckan har under åren varit inspirationskälla för många, beslut har tagits och ovärderliga möten har skett på Visbys kullerstensgator. Möten som troligtvis inte skulle ha blivit av om de mötande inte hade varit på Gotland i ett särskilt syfte, nämligen för att delta i Almedalsveckan.

I mer än femtio år har Gotland, Visby och Almedalsparken varit arena för demokratin genom debatter, dialoger och samtal. En unik plats i Sverige och världen.

Almedalen är en park, nära till havet och mitt i världsarvsstaden Visby. I närheten av Almedalen i Visby pågår evenemangen runt om i stadskärnan i början av juli och det är det som är Almedalsveckan. Majoriteten av evenemangen finns med i det officiella programmet och de är alla kostnadsfria och öppna för alla. Utöver det pågår det även slutna evenemang, såsom föreställningar och andra event. Men framförallt inträffar otroligt många planerade och spontana möten i Visby under dessa dagar.

Mia Stuhre

Almedalsveckan logga

Innehållsförteckning: Inspelade webbinarier

Här ser du en lista över alla ämnen från SWEA Internationals inspelade webbinarier.

Kommande webbinarer >>

Kronologisk lista över inspelade webbinarier >>

Inspelade webbinarier per kategori >>