Network Menu

På spaning efter den okända drottning Kristina den äldre

Delta i efterhand:

På spaning efter den okända drottning Kristina den äldre

I detta webbinarium kommer vi få träffa Dr. Inger Schuberth som kommer att berätta om drottning Kristina den äldre, Gustav II Adolfs mamma, men dock en rätt så okänd drottning. Inger håller just nu på att skriva en bok om drottning Kristina den äldre som kommer ut till våren 2022.

Inger kommer även berätta varför hon blev nyfiken på drottningen. Det finns ingen biografi och inga avhandlingar om drottningen, mest bara elaka anekdoter om att hon var snål och elak och förstörde Gustav Adolfs kärleksförbindelse med den vackra Ebba Brahe. Inger har fått leta information om drottningen i fotnoter och marginaler.

Var kom hon ifrån, ”Gustav Adolfs tyska mamma”? Hur såg hennes livsöde ut? Hur var det Sverige hon kom till? Vilka övertygelser hade hon? Hur agerade hon i kritiska situationer? Detta samtalar vi om i föredraget, och vi gör ett försök till rundmålning av tiden och personen. Och vi ställer frågan varför hon, som var så kraftfull, är så bortglömd?

I boken som Inger arbetar på, använder hon sig av fiktion för att komma drottningen nära: Inger besöker henne på Nyköpingshus i december 1623, och där har de ett långt samtal om hennes liv och hennes värld. Inger ställer frågor och ber drottningen berätta …

Mer om Dr. Inger Schuberth

Inger Schuberth är född i Stockholm. Efter studenten i Bromma jobbade hon i reklambranschen i ett år men började sedan på universitetet där hon studerade språk och historia samt var engagerad i fakultetsföreningen.

Inger fick sedan ett stipendium att studera i Bonn, där hon tog en doktorsexamen i historia. Hon gifte sig med en tysk man och fick två barn, och blev därmed kvar i Tyskland. Hon har jobbat som översättare, lärare i kompletterande svenska, föreläsare vid universitet och högskolor och även gjort ett inhopp som kulturattaché.

Hon är även forskat om Lützenminnet, och skrev en bok om det både på svenska och tyska. Hon har startat ett forskarkollokvium, och hade roligt med att ordna stora internationella utställningar om Gustav II Adolf och Wallenstein.

Inger var med om att starta den första SWEA-avdelningen i Tyskland (Köln/Bonn), och hjälpte Agneta Nilsson med att strukturera kulturmötesstipendiet.

Dr. Inger Schuberth valdes av SWEA till Årets Svenska Kvinna 2008 för sina stora insatser att främja den svenska historien, kulturen och språket. Hennes nya bok om drottning Kristina den äldre kommer ut till våren 2022.

Inger Schulbert

Innehållsförteckning: Inspelade webbinarier

Här ser du en lista över alla ämnen från SWEA Internationals inspelade webbinarier.

Kommande webbinarer >>

Kronologisk lista över inspelade webbinarier >>

Inspelade webbinarier per kategori >>