Network Menu

Ordförandens rader

… från SWEA-Nytt

Entusiasm och kreativitet i SWEA

Från SWEA-Nytt, Årgång 14, Nummer 1, februari 2016

Christina Hallmert, SWEA-Nytt 20161Kära Sweor,

Det sjuder av entusiasm och kreativitet i SWEA så här års!

Jag har själv blivit smittad av denna ”åkomma” och kastar mig över min dator på morgonen för att se om några SWEA-mejl har trillat in under natten. Vilket det ofta har gjort, något av det fantastiska med SWEA är ju att vi finns över hela jorden där alltid någon är vaken.

Jag försöker läsa allt och hålla mig à jour genom att läsa avdelningarnas årsmötesrapporter, verksamhetsberättelser och webbsidor.En ny värld öppnar sig och det är helt fantastiskt!

Med årsmöten följer nya styrelser och nya projekt. Att ta steget ut och gå med i styrelsen är så utvecklande och roligt! Allt från planeringen och gemenskapen till det mer formella, hur en styrelse fungerar. Jag vill hälsa er alla varmt välkomna till ett nytt år och önska era avdelningar lycka till!

Till dig som tycker att det är bra att någon annan tar hand om styrelsearbetet och nöjer dig med att gå på aktiviteter, resa på möten, läsa Forum och på annat sätt ta del av vårt stora nätverk vill jag önska ett riktigt trevligt och givande år med SWEA!

Christina Hallmert
Ordförande SWEA International


Jul, jul, strålande jul …

Margaret Sikkens Ahlquist, SWEA-Nytt 20136Från SWEA-Nytt, Årgång 11, Nummer 6, december 2013

Det är en av de sånger som rinner upp i mitt huvud så här i mitten av december. Jag tycker om att lyssna på svensk julmusik, och gör det samtidigt som jag hänger upp julstjärnan, ställer elljusstakarna i fönstren och plockar fram de juldekorationer som är nödvändiga just för mig. Våra svenska julseder är nog bland de viktigaste traditioner vi har. Via webbsidan och Facebook har jag kunnat följa avdelningarnas aktiviteter under december månad och där dominerar klart Lucia och julmarknader.

Låt oss njuta av julafton och de övriga dagar som hör julen till. Där snön inte ligger vit så kan vi i alla fall med våra juldekorationer tänka oss tillbaka till den jul vi upplevde i Sverige. Den var ju alltid kall, snöig och helt underbar. Vi åkte kälke eller pulka i branta backar, skridskor på blanka isar och skidor i fina, tysta spår. Eller hur?

Minnen kan ingen ta ifrån oss och ibland får vi frisera dem en aning.

Jag önskar er alla en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR.

margaret-signatur

Tid för SWEA

Från SWEA-Nytt, Årgång 11, Nummer 5, november 2013Margaret_SN_5_2013

Nu har flera veckor gått sedan vårt världsmöte i Bologna, men den härligt, positiva SWEA-andan som jag kände då, lever sig kvar lika stark idag. Ett jättestort tack till SWEA Rimini, en av SWEAs allra minsta avdelningar, som välkomnade oss – nära 400 Sweor – till detta fantastiska, rekordstora möte.

Vi förundras alla över hur ni hann med allt, för alla känner vi väl lite då och då att tiden inte räcker till. Det är mycket som ska hinnas med i vardagen och det krävs både organisation och framförhållning, för att vi ska känna oss nöjda vid dagens slut. Vi som har valt att vara med i SWEA vill ägna en del av vår tid till detta. Beroende på hur mycket vi är engagerade tar det olika mycket tid i anspråk

För vissa räcker det med att vara medlem och medverka vid olika programpunkter, medan andra väljer att vara med i en styrelse eller kommitté. Vi gör det som passar oss bäst och det vi känner att vi har tid och lust med. Självklart blir en tidskrävande uppgift lättare, om fler delar på arbetet och det är ingen tvekan om att det blir roligare också. Och roligt har vi! SWEA ger oss många goda skratt och en unik vänskap. Detta ska vi värna om, då det väl uppväger den tid vi avsatt.

Jag har just omvalts för ytterligare en tvåårsperiod och jag känner både glädje och ödmjukhet inför den uppgiften. Att vara ordförande för SWEA International är lite som att åka berg- och dalbana. Det börjar med en ganska lång uppförsbacke för att sen följas av branta nerförsbackar, tvära kurvor och sedan lite mindre uppförsbackar. När man så närmar sig slutet är det en härlig utförslöpa för att sen bromsas upp till stillastående. I uppförsbackarna kan det kännas motigt och man undrar ibland vad det är man gett sig in i. Nedförsbackarna är positiva upplevelser då allt bara känns bra, men hoppsan, då och då kommer där tvära kast som man inte alls är beredd på. Så når man den sista branten och ser målet hägra där nedanför. Vid den inbromsningen känner man sig ganska nöjd.

Så var mina två första år som ordförande. När jag nu stod inför att stiga av berg- och dalbanan ställde jag mig frågan: En gång till? Ok, ett åk till. Gärna!

margaret

Margaret Sikkens Ahlquist
Ordförande SWEA International

När blir det höst?

vasteras_04Från SWEA-Nytt, Årgång 11, Nummer 4, september 2013

Vad vi säkert vet är att alla SWEA-avdelningar runt om i världen startar ny säsong i september och överallt erbjuds intressanta, roliga och spännande arrangemang där vi som Sweor kan delta. Sättet att informera medlemmar om vad som erbjuds varierar. Sociala media utvecklas hela tiden och från att avdelningarna tidigare kopierat, adresserat, kuverterat och slickat frimärken kan vi nu snabbt och effektivt få ut samma information via webbsidan, facebook och twitter. Det är en utveckling som SWEA välkomnar. Däremot ska vi inte glömma bort att vi har medlemmar som inte har tillgång till detta och som uppskattar att få sitt program i handen.

Sommaren 2013 är över men många SWEA-minnen lever kvar. Vid sommarmiddagen i Västerås mottog Janica Nordström och Kristina Henricson Briggs sina stipendier och berättade sen på ett utmärkt sätt om sina studier och hur stipendiet kommer att användas. Vid samma tillfälle erhöll Mona Henning utmärkelsen Årets Svenska Kvinna och även Mona fängslade oss med sin presentation om hur hon arbetar med översättningar av framför allt barnböcker från svenska till arabiska.

Vi hade i år förmånen att få dela ut stipendiet i scenkonsterna på Confidencen i Stockholm. Balettdansösen Emelie Slawski mottog stipendiet och även hon berättade hur hon planerar att använda sitt stipendium. Efter detta kunde vi alla njuta av operaföreställningen Figaros Bröllop.

Maude Vännmann och Margaret Sikkens Ahlquist

Maude Vännmann och Margaret Sikkens Ahlquist

Ett varmt tack till alla Sweor som på ett eller annat sätt varit engagerade i arrangemangen i Västerås och på Confidencen.

Nu ser jag fram emot att träffa många av er i Bologna där vårt Världsmöte arrangeras av SWEA Rimini i oktober. Till dess tillönskar jag er fina höstdagar!

mag_sig
Margaret Sikkens Ahlquist
Ordförande SWEA International

Svensk sommar i våra minnen … och i verkligheten

Margaret Sikkens Ahlquist, SWEA-Nytt 20133Från SWEA-Nytt, Årsgång 11, Nummer 3, juni 2013

Kära Sweor!

Äntligen! Ljusa sommarnätter, jordgubbar, mygg, barfota, doften av en sommaräng, varm sol, ljumt sommarregn och en bra bok. Vi kan göra listan lång med våra förväntningar och minnen av den svenska sommaren. Oavsett var i världen vi än befinner oss så har vi alla en bild av hur vår sommar ser ut. En bild där vi lyckligt glömt kyliga ylletröjskvällar, tredagars klafsande i ihållande regn och 15-gradigt badvatten, burr! Bor vi inte alltför långt bort kanske vi kan få uppleva ett par veckor i Sverige, men för långväga Sweor blir det nog mer sällan.

För dem som inte reser till Sverige så ger samvaron med SWEA en möjlighet till att få fira midsommar tillsammans. En del avdelningar håller igång året om medan andra tar en paus under sommarmånaderna.

Om ni är i Sverige under sommaren så uppmanar jag er att komma med på Sverigemiddagen i Västerås den 8 augusti och sen till Confidencen i Stockholm den 18 augusti. Kom och träffa en härlig samling Sweor från hela världen!

Jag hoppas vi ses!

mag_sig
Margaret Sikkens Ahlquist
Ordförande SWEA International

Vi ska synas, höras och märkas!

SWEA-Nytt, Årgång 11, Nummer 2, maj 2013Margaret Sikkens Ahlquist, SWEA-Nytt 20132

Kära Sweor!

Var än i världen vi Sweor bor, så inger oss månaden maj känslan av att den svenska sommaren är i antågande.

Det är en av de saker vi kan glädjas åt. Vi kan också glädjas åt att vi även i år kan presentera Årets Svenska Kvinna och tre duktiga stipendiater. Det är en fröjd att läsa om dessa kvinnor och ännu trevligare blir det att få träffa dem i augusti. Jag hoppas många av er kan vara med vid Sverigemiddagen i Västerås eller vid stipendieutdelningen på Confidencen i Stockholm. Att få mottaga – men också att få förära – dessa utmärkelser är värdefullt. Jag hoppas vi ska lyckas sprida den informationen via medierna för att visa en av SWEAs många betydelsefulla insatser.

SWEA International har haft sitt årsmöte och om ni läser om det på webbsidan, kan ni se styrelsen i våra fina SWEA-jackor. PR-kommittén har tagit fram en jacka som alla Sweor kan beställa via respektive avdelning. Jackorna kommer att distribueras vid Världsmötet i Bologna i oktober 2013.

Vi ska synas, höras och märkas!

Varma hälsningar,

margaret-signatur
Margaret Sikkens Ahlquist
Ordförande SWEA International